EKSKLUZIVNO

Verhelji za "Avaz" (II): Ako bude reformi, BiH će dobiti kandidatski status

Evropski komesar za proširenje posebno je istakao potrebu uvođenja mjera integriteta u pravosuđe

Razgovarala: Nerma Ajnadžić

31.7.2020

Verhelji: Najesen ćemo izvještavati o provedbi ključnih prioriteta. Agencije

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) u drugom dijelu ekskluzivnog intervjua za “Dnevni avaz” govorio je o prioritetima koje BiH mora ispuniti kako bi dobila status države kandidata za članstvo u EU, ali i o održavanju izbora u BiH te usvajanju budžeta.

Koje su to ključne reforme koje bi BiH trebala provesti na njenom putu prema EU?


- BiH mora temeljno poboljšati svoj institucionalni i zakonodavni okvir da bi ispunila zahtjeve za članstvom u EU. Mišljenje Komisije objavljeno u maju 2019. godine određuje 14 ključnih prioriteta na kojima će Bosna i Hercegovina raditi na svom putu ka EU, u oblastima demokratije i funkcionalnosti, vladavine zakona, temeljnih prava i reforme javne uprave. Ovi ključni prioriteti čine sveobuhvatni plan za duboke reforme u svim političkim kriterijima za članstvo u EU. BiH se mora početi ozbiljno baviti njima i izgraditi kritičnu masu reformi ako želi steći status zemlje kandidata. Ako zemlja ovo ispuni, i EU će uraditi svoj dio posla, uključujući status kandidata.
Postoji nekoliko kratkoročnih rezultata koji će se uskoro završiti.

Dozvolite mi da posebno istaknem potrebu uvođenja mjera integriteta u pravosuđe. Ovo je potrebno kako bi se obnovilo povjerenje javnosti. Nedavni skandali povezani s virusom COVID-19 također su ukazali na potrebu za boljim pravilima o sukobu interesa i javnim nabavkama, u skladu sa standardima EU. Očekujem da ćemo uskoro vidjeti neke rezultate. Najesen ćemo izvještavati o provedbi ključnih prioriteta u narednom paketu proširenja.

Komentirao je i usvajanje budžeta te održavanje izbora u BiH.

- Provođenje izbora u skladu s evropskim standardima, uključujući lokalne izbore u Mostaru, ključni su prioriteti iz Mišljenja Komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU. Daljnja odlaganja u usvajanju državnog budžeta za 2020. godinu dovela bi do ugrožavanja održavanja lokalnih izbora u cijeloj zemlji. BiH to ne može sebi priuštiti. Politički lideri moraju preuzeti svoje odgovornosti i djelovati na pridržavanju temeljnih demokratskih principa. Odmah treba osigurati sredstva potrebna za održavanje lokalnih izbora u cijeloj zemlji, uključujući Mostar - kazao je Varhelji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.