POZIVAJU NA ODGOVORNOST

Krizni štab KS: Strahujemo od broja novozaraženih u narednih 14 dana nakon bliskih kontakata tokom Bajrama

U preostalim danima Kurban-bajrama izbjegavajte velika porodična okupljanja, bliske kontakte, posebno ljubljenje i grljenje, navode iz Kriznog štaba

Avaz.ba
01.08.2020 13:13

Evidentirana pojava klastera oboljelih unutar institucija

Foto: Avaz

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo izražava zabrinutost i bojazan šta nam može donijeti period od narednih 14 dana, koliko traje period inkubacije, nakon bliskih kontakata koji su se desili tokom Kurban-bajrama u Bosni i Hercegovini.

- Posebno zabrinjava činjenica da su mlađe osobe i stanovništvo srednje životne dobi najčešće prvooboljeli u porodicama, koji zatim prenose dalje virus na članove porodice. Prema podacima epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, nerijetko oni imaju simptome - povišena temperatura, kašalj, slabost, malaksalost, uzimaju lijekove za smanjenje temperature, a ne izoliraju se blagovremeno od svojih ukućana, pa čak i odlaze na posao i imaju bliske fizičke kontakte - navode iz Kriznog štaba.

Napominju da je zbog bliskih fizičkih kontakata na radnome mjestu, evidentirana pojava klastera oboljelih unutar institucija i radnih organizacija.

- Ovo je posebno vidljivo u posljednje vrijeme, unatoč tome što je naredbama propisano svim pravnim i fizičkim osobama, koje zapošljavaju više od 20 uposlenika, da donesu krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu koronavirusa (COVID-19), a u skladu sa smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo KS. 

Stoga, u preostalim danima Kurban-bajrama, upućujemo ponovni apel građanima Kantona Sarajevo da izbjegavaju velika porodična okupljanja, bliske kontakte, posebno ljubljenje i grljenje, kao i da na mjestima visokog rizika prijenosa virusa kao što su: vjerski obredi i vjerska događanja, javni gradski prijevoz, okupljanja u zatvorenim prostorima, zatim svadbeni saloni, plaže i bazeni obavezno nose zaštitne maske i drže fizičku distancu on najmanje 1,5 metar - saopćili su iz Kriznog štaba.

NA VRH