GEOPOLITIKA

Saša Toperić za “Avaz”: Ratni brodovi na Mediteranu, borba za bogate rezerve plina

SAD snažno ulazi u istočni Mediteran - Tramp se nije snašao na početku pandemije

Toperić na ratnoj liniji razgraničenja u Libiji u vrijeme ofanzive Haftara na Tripoli. PrintScreen

Piše: T. Lazović / Avaz.ba

2.8.2020

U vodama Mediterana trenutno ima blizu 120 ratnih brodova iz različitih zemalja, a nekoliko incidenata je već moglo prouzrokovati eskalaciju, rekao je u razgovoru za “Dnevni avaz”, dr. Saša Toperić, potpredsjednik Transatlantske mreže lidera iz Vašingtona.


Nekoliko projekata

Toperić važi za jednog od najboljih poznavalaca situacije u regiji Mediterana, posebno u pogledu borbe za prevlast u pomorskoj regiji bogatoj zalihama plina. Procjenjuje se da će istočni Mediteran u narednom period biti jedno od glavnih svjetskih žarišta. Toperić je nedavno u saradnji s čuvenim “Brookings” institutom kao urednik objavio knjigu pod naslovom “Pomorski sporovi na istočnom Mediteranu: Put za napredak” libanskog autora Roudija Baroudija. 

- SAD su učinile mnogo na energetskoj diverzifikaciji i energetskoj sigurnosti u regiji istočnog Mediterana. Američki energetski gigant “Chevron” je u procesu kupovine “Noble Energy” kompanije koja je značajno prisutna u regiji, pa će tako i američki interes još više ojačati, što je dobro. Moj institut aktivno radi na nekoliko projekata u regiji, ali trenutno nisam u mogućnosti više reći o tome – navodi Toperić. Kako su ranije pisali mediji, mnoge države su zainteresirane za ovo područje.

Američko geološko istraživanje procjenjuje da u tom području ima oko 120 triliona kubnih metara prirodnog plina. Plinovodi će biti ključni resurs za transfer zaliha ovog energenta, ali ako se uzmu u obzir države koje čine regiju, a to su Kipar, Egipat, Grčka, Izrael, Liban, Libija, Sirija i Turska, onda je jasno da će biti veliki broj izazova. Postoji mogućnost da upravo to donese bolju regionalnu saradnju, ali je jednaka mogućnost da to izazove i nove konflikte. Prema Toperićevim riječima, s posebnom pažnjom se u Vašingtonu prati i situacija u Libiji.

- Libija je težak Gordijev čvor. Mnogo raznih interesa se preklapa preko te ratom napaćene zemlje. Amerika nije pretjerano bila angažirana u Libiji, ali se i to mijenja ulaskom Rusije, koja ima cilj uspostavljanje vojne baze na istoku ove zemlje – ističe on.

Toperić upozorava da će pandemija sigurno utjecati na predstojeće predsjedničke izbore u SAD.

Šansa za Bajdena

- Hoće. Da nije bilo korone, iskreno, uz sve gafove predsjednika Donalda Trampa (Trump), nisam siguran da bi Džo Bajden (Joe Biden) imao šanse pobijediti na izborima. Ekonomski rast je nizao rekorde, a ono što je Amerikancima u kontekstu vanjske politike relevantno jeste odlučan stav naspram Kine je Trump imao. Ali, Trump se nije snašao dobro na početku pandemije, a i izborni skup koji je održao u polupraznoj dvorani u jeku pandemije nije dobro primljen ni u redovima republikanaca. Teško je predvidjeti ishod posebno što još nije jasno kako će sami izbori u novembru izgledati upravo zbog pandemije – dodaje Toperić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.