STAVOVI

HNS o odlikovanju Jelića: To je državnički potez Milanovića

Ovom odlukom napravio je snažan politički čin koji Hrvati u Bosni i Hercegovini posebno cijene, smtraju u HNS-u

HNS o odlikovanju Jelića: To je državnički potez Milanovića. Arhiv

E. H. / Avaz.ba

2.8.2020

Iz Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH) komentarisali su odluku hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da odlikuje Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) i penzionisanog generala Zlatana Miju Jelića

Za njih je riječ o, kako su naveli, državničkom potezu Milanovića.

- Ovaj potez predsjednika Milanovića je odavanje počasti za naše zajedništvo u Domovinskom ratu koja je rezultirala veličanstvenom pobjedom i oslobađanjem okupiranih područja Hrvatske kroz obilježavanje naše najveće, i zajedničke historijske pobjede i godišnjice Vojnoredarstvene akcije „Oluja“. Predsjednik Milanović je takvo što prepoznao i kroz svoje ustavne ovlasti kao predsjednika Republike Hrvatske, ali i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH odlučio i realizirati. Ovom odlukom napravio je snažan politički čin koji Hrvati u Bosni i Hercegovini posebno cijene - naglasili su.

Dodaju da nikad nisu, pa čak ni u najtežim trenucima, pokleknuli niti pristali da se baci ljaga na stvarnu ulogu Hrvatskog vijeća obrane, koja je jedina, od prvog trenutka, stala na branik obrane obje domovine hrvatskog naroda.

HNS o odlikovanju Jelića: To je državnički potez Milanovića. Arhiv

- Pokušaji historijskog revizionizma, kojemu HVO i naši branitelji i danas svjedoče u Bosni i Hercegovini je nešto na što nikada nećemo pristati, niti od naše borbe za istinu i pravdu odustati – poručili su. 

Iz HNS-a su podsjetili i na Splitsku deklaraciju iz 22. jula 1995. kojom je, tvrde, omogućena konačna deblokada Bihaća i zajedničko djelovanje Hrvatske vojske (HV), HVO-a i Armije Republike Bosne i Hercegovine (A RBiH).

- Oni koji i danas osporavaju ulogu HVO-a zaboravljaju da bi bez ove zajedničke akcije, prostor bihaćke regije pogodila tragična sudbina Srebrenice. Tom akcijom napravljene su ključne pretpostavke za okončanje srpske agresije i kasnije potpisivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Dajtonu. Ovo su historijske činjenice koje ne smiju i neće biti zaboravljene, niti dopuštamo da se uloga HVO-a u postizanju trajnog mira na ovim prostorima umanji ili na bilo koji način obesmisli - saopćeno je iz HNS-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.