ZBOG KORONAVIRUSA

U Drvaru od danas pooštrene mjere, hoće li reagirati krizni štabovi ostalih gradova

U Drvaru od danas ugostiteljski objekti rade do 18, a trgovine do 20 sati

Pogoršana epidemiološka situacija. Arhiv

Piše: Avaz.ba

3.8.2020

Na području Drvara će zbog pogoršanja epidemiološke situacije od danas biti skraćeno radno vrijeme ugostiteljskim objektima i trgovinama, zaključak je Kriznog štaba.

Trenutno je na području Drvara potvrđeno 12 slučajeva, od kojih pet ima težu kliničku sliku i smješteni su u Covid bolnicu u Mostaru.

Komandantica Kriznog štaba Dušica Runić navela je da se zbog pogoršanja epidemiološke situacije do 18 sati skraćuje radno vrijeme ugostiteljskim objektima, sportskim kladionicama, svadbenim salonima, dječijim igraonicama, teretanama i drugim objektima, dok je radno vrijeme trgovinama ograničeno do 20 sati. 

Na snazi je i dalje zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Ukoliko situacija bude pogoršana u narednim danima, Runić je navela da će Krizni štab biti prinuđen da donese najrestriktivnije mjere kao što su policijski sat, potpuna zabrana rada ugostiteljskih objekata, prenosi Srna.

Kanton Sarajevo: Hoće li Krizni štab pooštriti mjere. Arhiv

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajeva smatra potrebnim započeti sa dosljednom primjenom odredbi navedenog Zakona, te kažnjavanju prekršilaca Naredbe o obaveznom korištenju zaštitne maske na propisanim mjestima. 

- Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju da osobe sa simptomima koji ukazuju na COVID-19 nose medicinsku masku, samoizoluju se i zatraže savjet ljekara čim počnu da se osjećaju loše zbog potencijalnih simptoma, čak i ako su ti simptomi blagi. U simptome spadaju: groznica, kašalj, zamor, gubitak apetita, kratak dah i bol u mišićima. Navode se i ostali nespecifični simptomi, kao što su: bol u grlu, nazalna kongestija, glavobolja, dijareja, mučnina i povraćanje. Također su prijavljeni gubitak osjećaja mirisa i okusa prije početka respiratornih simptoma - saopćili su iz Kriznog štaba. 

Podsjećaju da je član 3. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH normirao je da je zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave - općina, kantona i Federacije BiH, kao i zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nosilaca privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih lica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.