REAKCIJE

Oručević: Milanović je isti kao i Mijo Jelić

Udruženje logoraša Mostar u ime, kako su kazali, žrtava pozvalo je Milanovića da odustane od odlikovanja generala Jelića

Milanović: Šokantna odluka. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

3.8.2020

Odluka predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da odlikuje penzionisanog generala HVO-a Zlatana Miju Jelića, optuženog za teške ratne zločine u BiH, predstavlja nastavak loših i vrlo ružnih poruka koje dolaze iz susjedne nam države.

Kazao je ovo za „Avaz“ direktor Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara Safet Oručević.  


Dobro razmisliti

- Broj ovakvih poruka postaje sve veći, a još iz vremena dok je predsjednica Hrvatske bila Kolinda Grabar-Kitarović. Sve ovo pokazuje odnos Hrvatske prema susjedu - kazao je Oručević.

Dodaje da bošnjačka ili, bolje rečeno, bosanska politika mora dobro o ovom razmisliti kako bi imala adekvatan odgovor.

- Ovakvi potezi ne smiju ostajati bez odgovora i reciprociteta u određenom smislu. I dalje se pokušava napraviti antagonizam cijele Evrope prema Bošnjacima i to se vidi po mjerama za vrijeme epidemije koronavirusa, ali i po ovakvim potezima - istakao je Oručević.

Prema njegovim riječima, brend hrvatskog SDP-a trebao bi biti sasvim nešto drugo.


Oručević: Politika SDP-a otišla udesno. Arhiv

- Nemamo više Stipu Mesića ili Ivu Josipovića, te hrabre ljude koji su znali govoriti istinu i postaviti stvar na pravo mjesto. To je vrijeme prošlo, a sadašnja politika SDP-a je otišla udesno jer se na takav način najlakše dodvoravaju svojim građanima - poručio je Oručević.  

Govoreći o recipročnim mjerama, kaže da se moraju poslati snažne poruke.

- Milanović pokazuje da je nedorastao političar te da je srozao SDP na nivo Jelića. Pokazuje se da su Milanović i Jelić isti, a znamo da je Jelić provodio politiku Ante Pavelića - zaključio je Oručević.

Udruženje logoraša Mostar u ime, kako su kazali, žrtava pozvalo je Milanovića da odustane od odlikovanja generala Jelića.

- Vjerujemo da će Milanović tim simboličnim gestom odustajanja od najavljenog priznanja poručiti da se zločin, ipak, ne isplati te da osuđuje zločine, pa makar dolazili i od pripadnika njegovog naroda - kazao je Emir Hajdarović, predsjednik Udruženja.

Necivilizacijski čin

I predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je Milanovića da odustane od uručivanja odlikovanja Jeliću.

- Osim što je to necivilizacijski čin protivan evropskim vrijednostima, on bi, sasvim sigurno, negativno utjecao na odnose BiH i Hrvatske - kazao je Džaferović.

Organizirao napade na bošnjačke civile

Jelić: Ne boji se suđenja. Arhiv

Jelić je optužen da je učestvovao u organiziranju i izvršenju širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara. Optužen je za etničko čišćenje, protupravno lišenje slobode, izvođenje muškaraca na prinudne radove na liniji fronta i u živi štit te prisilni progon i premještanje žena, djece i starijih. 

Jelić je jučer kazao da se ne boji nikakvog suđenja i da se ne smatra odgovornim za ono što mu se stavlja na teret. Istakao je i da je „ovo veliko priznanje predsjednika Milanovića za nas“.

HNS: Državnički potez Milanovića

Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH poručili su da je odlikovanje Jelića za njih državnički potez Milanovića.

- Ovaj potez predsjednika Milanovića je odavanje počasti za naše zajedništvo u Domovinskom ratu koje je rezultiralo veličanstvenom pobjedom i oslobađanjem okupiranih područja Hrvatske kroz obilježavanje naše najveće i zajedničke historijske pobjede i godišnjice vojnoredarstvene akcije „Oluja“. Predsjednik Milanović je takvo što prepoznao i kroz svoje ustavne ovlasti kao predsjednika Republike Hrvatske, ali i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH odlučio i realizirati. Ovom odlukom napravio je snažan politički čin koji Hrvati u BiH posebno cijene - naglasili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.