REAKCIJE

Iz GS-a iznijeli žestoke optužbe: Riječ je o političkom puču pod pokroviteljstvom DF- a

Hasan Muratović, načelnik općine Živinice istaknuo je da je smjena predsjednika i sam kongres najveća laž i prevara u historiji BiH

Sa današnje preskonferencije. A. Fazlić

Piše: A. F. / Avaz.ba

3.8.2020

Predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa i članovi Predsjedništva te stranke danas su se obratili javnosti u vezi političkih peripetija u toj stranci i kako kažu pokušašaja  organiziranjem nelegalnog kongresa i izbora nelegalnog predsjednika Muhameda Fazlagića.

Hasan Muratović,  načelnik općine Živinice istaknuo je da je smjena predsjednika i sam kongres najveća laž i prevara u historiji BiH.

- Da bi kongres bio održan, po statutu GS, odluku o sazivanju kongresa mora donijeti najviši organ, to je Predsjedništvo, na što je predsjednik stranke onda dužan da sazove kongres. Postavlja se pitanje ukoliko je kongres održan gdje je održan i kako pod kojim uslovima, gddje su rješenja i dozvola, verifaikaciona komisija koja je verifikovala evidencione listiće i u konačnici gdje su i sami listići- rekao je Muratović.


On je dodao kao se radi o čistoj laži i izmišljotinama, zbog kojih će GS podnijeti krivične prijave protiv izvršioca i prijave za zloupotrebu pečata, te obmanjivanje javnosti i niza ostalih krivičnih djela koji su počinili.

Predsjednik Građanskog saveza,Nihad Čolpa je istakao da su reagovale i ambasade, ali i međunarodne organizacije

- Sve ovo jeste pod pokroviteljstvom Demokratske fronte- naglasio je Čolpa.


Šta je pozadina. Mnogi smtraju da je DF jednstavno želio rukovodstvo GS-a, a tamo su mahom bivši DF-ovci, koje će pristati na koaliranje sa SDA i time bi DF pokazao da nisu jedina stranka s lijevog spektra u toj priči. O tome je govorio i federalni zastupnik Bahrudin Šarić, koji je opisao iskustvo dok je bio u DF-u.

On je kazao da je jednoglasna odluka tuzlanskog DF-a bila da se ne ide u koaliciju sa SDA. Ali, prema njegovim riječima u priču se uključio i Željko Komšić koji je potom raspustio cijeli kantonalni odbor stranke kako bi se DF uvukao u tzv. zelenu koaliciju.

- Potom je devedeset posto ljudi iz kantonalnog odbora napustilo DF iz principa nakon takve odluke. DF je ostao u koaliciji s SDA čisto zbog trgovine, zbog pozicija, svoje pozicije su ustupali SDA-u. U hotel Melain u Tuzli lično su Željko Komšić i Dženan Đonlagić meni lično nudili neke pozicije. Nudili su mi da budem direktor Elektroprivrede, predsjednik UO Elektroprivrede, predsjednik UO Elektroprijenosa - sve sam odbio. Rekao mi je: 'Šta hoćeš'?. Odgovorio sam da se završi s tom trgovinom -  zaključio je Šarić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.