MINISTAR SIGURNOSTI BIH

Cikotić: BiH treba zaštititi svoju granicu, a migrante vratiti odakle su došli

Naveo je da većina migranata koji se nalaze u BiH, dolazi iz EU, odnosno na Zapadni Balkan preko Grčke, i njihov konačni cilj je EU

Cikotić: Dosta toga treba riješiti s Evropskom unijom. Arhiv

Avaz.ba

3.8.2020

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Selmo Cikotić rekao je za Srnu da nastoji da ispita sve mehanizme readmisije ilegalnih migranata u zemlje odakle su došli.

Cikotić kaže da dosta toga treba riješiti s Evropskom unijom, ukazujući da je nedavno izabran na poziciju ministra i da "još nije ušao u sve detalje".

- Nastojim da ispitam efikasne mogućnosti da BiH pojača i zaštiti svoju granicu, kao i mehanizme readmisije, odnosno upućivanja tih ljudi odakle su došli, ali te stvari je daleko lakše reći nego ih praktično realizovati - rekao je Cikotić.

On je ocijenio da je implementacija svih tih postupaka "mudrost borbe sa migrantskom krizom". Cikotić je naveo da većina migranata koji se nalaze u BiH, dolazi iz EU, odnosno na Zapadni Balkan preko Grčke, i njihov konačni cilj je EU. 

On ističe da njihov put i zadržavanje u zemljama Zapadnog Balkana predstavlja jednu prijelaznu ili prolaznu fazu te da EU ima mogućnost da interveniše i da ih vraća sa svojih granica.

Komentarišući izjavu austrijskog ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera da treba osmisliti programe za povratak ilegalnih migranata u BiH i Srbiji u zemlje porijekla, Cikotić kaže da je "implementacija te izjave najteži dio posla". 

- Mi se upravo sada bavimo mehanizmima i mogućnostima readmisije migranata, ali jako je teško odrediti njihov identitet i zemlje porijekla. Međutim, ne bih ja unaprijed govorio o tome, ali svaka pomoć Austrije u realizaciji ovakve odluke je više nego dobrodošla - poručio je Cikotić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.