REAKCIJE

KO SDA HNK: Odlikovanje jedinica HVO-a politički incident

Navode kako ovakvim potezom Hrvatska u međunarodnim okvirima skreće pažnju na njenu negativnu ulogu u ratnim događanjima u BiH

Avaz.ba / Fena

Oglasili se saopštenjem za javnost

Foto: KO SDA HNK


Najava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića kako će na godišnjicu vojne akcije "Oluja" odlikovati četiri gardijske brigade HVO-a i specijalnu Vojnu policiju HVO iz BiH, umjesto svečanog čina te zemlje, pretvara se u politički incident koji zadire u unutrašnje odnose BiH, ističu iz Kantonalne organizacije (KO) SDA HNK.

Organizacijom tog čina predviđeno je da svečano odlikovanje primi Zlatan Mijo Jelić, koji je, po njihovu mišljenju, za bosansko-hercegovačko pravosuđe bjegunac od pravde, što, kako kažu, nužno provocira negativne međudržavne implikacije.

Navode kako ovakvim potezom Hrvatska u međunarodnim okvirima skreće pažnju na njenu negativnu ulogu u ratnim događanjima u BiH kao i na gruba kršenja međunarodnih prava u koja se, dodaju, nakon rata često upuštala u BiH.

- Svjetskoj javnosti poznato je kako je Međunarodni sud u Hagu političke lidere samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg-Bosne osudio na 111 godina zatvora sa dokazanim učešćem u udruženom zločinačkom poduhvatu na čijem čelu je bio tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman. Takva presuda je Hrvatskoj trebala biti opomena i pokazatelj kakav odnos treba imati prema Bosni i Hercegovini - navode iz KO SDA HNK.

Ističu kako najava predsjednika Milanovića da odlikuje Jelića doživljavaju kao ozbiljnu provokaciju koja narušava međunarodni kredibilitet Hrvatske.

- Takav čin postavlja ozbiljno pitanje, da li na području zapadnog Balkana članice Europske unije mogu svjesno zanemarivati presude međunarodnog suda u Hagu, pružati utočište bjeguncima zemalja iz okruženja, pa čak i dodjeljivati odlikovanja osobama koji se terete za ratne zločine. Da li na takvim osnovama BiH treba graditi svoj kandidatski status u okvirima pridruživanja Europskoj uniji i Nato savezu - saopšteno je iz Stručne službe KO SDA HNK.

U vremenu pandemije i opće zabrinutosti sve zemlje bi se, kako kažu, trebale izdići iz okvira prošlosti koje opterećuju narode na Balkanu i zajedno raditi na poboljšanju uslova života svih.

- Hrvati u Bosni i Hercegovini su konstitutivan narod sa svim pravima, ali i obavezama kao i drugi narodi. Miješanje zemalja iz okruženja u unutrašnje prilike BiH nećemo dozvoliti jer ga opravdano smatramo atakom na suverenitet naše zemlje. Evropski lideri koji baštine osnovne postulate demokracije, poštivanje ljudskih prava ili zagovaraju dijalog tamo gdje je on bio ugrožen ne smiju sebi dozvoliti ovakve sramotne historijski pogrešne poteze - stoji u saopštenju.

Više o:

KO SDA HNK Oluja HVO BiH
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na