PANDEMIJA

Istraživanje pokazalo: Obavezna maska i testiranje na Covid-19 odbija turiste

Čak i obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru odvratila bi dvije trećine Danaca i Šveđana od putovanja, pokazuje istraživanje,

Piše: Avaz.ba

Obavezno testiranje prije putovanja

Foto: Avaz


Najmanje pola njemačkih, britanskih i francuskih turista prije bi otkazalo putovanje nego da mora u samoizolaciju po povratku u zemlju, testirati se na odredištu ili nositi masku na otvorenom, pokazuje istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Istraživanje je provela tvrtka za istraživanje javnog mnijenja YouGov u razdoblju od 13. do 23. jula.

Podaci istraživanja pokazuju da bi dvije trećine Nijemaca, koji uobičajeno putuju izvan zemlje za vrijeme godišnjih odmora, otkazalo putovanje ako je potrebno predočiti rezultate testa na covid-19 po dolasku na odredište. 

Njemačka je ove sedmice nametnula obavezno testiranje na koronavirus za putnike iz 130 zemalja.

Isti bi udio otkazao putovanje ako je potrebno na odmoru nositi masku na otvorenom.

Francuska je uvela testiranje po dolasku u zemlju za putnike iz 12 zemalja prošlu subotu.

Više od dvije trećine ispitanika iz drugih zemalja - Danske, Švedske, Njemačke i Velike Britanije - navodi da ne bi tolerirali obavezno nošenje maski na otvorenom.

Portugalski otok Madeira također je, za vikend, nametnuo obavezu nošenja maske.

Čak i obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru odvratila bi dvije trećine Danaca i Šveđana od putovanja, pokazuje istraživanje, dok bi u tom slučaju od putovanja odustalo nešto više od 40 posto Britanaca i pola Nijemaca.

Švedska nije nametnula obavezno nošenje maski.

Obaveza samoizolacije po povratku još je nepopularnija te više od 80 posto Danaca, Šveđana i Nijemaca navodi da bi otkazalo putovanje u tom slučaju.

Sedamdeset posto Britanaca, koji moraju u dvotjednu karantenu po povratku iz više zemalja, uključujući Španjolsku i Portugal, otkazalo bi svoje putovanje ako je potrebno ići u samoizolaciju, kao i 65 posto Francuza.

NA VRH