POSLJEDNJI PODACI

Koronavirus u BiH: Deset smrtnih slučajeva i 377 novozaraženih

Preminulo je devet osoba u Federaciji BiH i jedna u Republici Srpskoj

Pogoršana epidemiološka situacija. Agencije

Piše: A. Č. / Avaz.ba

4.8.2020

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata evidentirano još deset smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom. Preminulo je devet osoba u Federaciji BiH i jedna u Republici Srpskoj.

U protekla 24 sata, u Federaciji BiH testirana su 974 uzorka, od kojih je 301 pozitivan na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo. 

U Federaciji BiH do sada je testiran 89.551 uzorak, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 7.517 osoba. 

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 506 laboratorijskih uzoraka, a evidentirano je još 76 slučajeva zaraze koronavirusom. Registrovan je i jedan smrtni slučaj. 

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je na današnjoj pres konferenciji da je pogoršana epidemiološka situacija u ovom bh. entitetu. On je još jednom pozvao građane da se pridržavaju svih preporučenih mjera. 

Kanton Sarajevo: 157 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 84 oporavljenih

U Kantonu Sarajevo je potvrđeno 157 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je 89 osoba iz porodičnih klastera, te su u samoizolaciji od ranije, navodi se u izvještaju Zavoda za javno zdravstvo KS.

Rezultati su ovo analize provedene u protekla 24 sata nad uzorcima prikupljenim u periodu od 29. jula do 03. augusta ove godine. 

Obrađena su 473 testa, među kojima je navedenih 157 bilo pozitivnih na ovaj virus. U isto vrijeme, 84 osobe su izliječene, odnosno oporavljene. 

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 71 osoba i sve su vitalno stabilne. Četiri osobe su u protekla 24 sata otpuštene sa ovog bolničkog liječenja. 

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.366 slučajeva, dok je ukupan broj do sada zaraženih 2.729 osobe. Od početka epidemije u Kantonu Sarajevo izliječeno je 1.322 osoba, s tim da je njih 41 nažalost preminulo od zarazne bolesti COVID-19. 

U periodu od 21. jula do 04. avgusta ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 1.686 samoizolacije, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Zapadnohercegovački kanton: Jedan novi slučaj

U protekla 24 sata na području Zapadnohercegovačkoh kantona testirano je 33 uzorka. Koronavirus je potvrđen kod jedne muške osoba iz Širokog Brijega. 

Tri osobe iz Posušja su se oporavile od prisustva koronavirusa. U samoizolaciji nalazi se 61 osoba. 

Na području Zapadnohercegovačkog kantona pozitivno je 29 osoba, i to iz Širokog Brijega 16, Ljubuškog 2, Gruda 1 i Posušja 10, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo.

USK: Porast broja zaraženih

U posljednja tri dana na području Unsko-sanskog kantona (USK) stigli su novi rezultati koji su potvrdili prisustvo koronavirusa kod 44 osobe. Novooboljelih osoba je 37, a kod sedam osoba je riječ o retestiranju. Najveći broj novooboljelih je iz Cazina, njih čak 25.

Povećan broj oboljelih u Cazinu ali i u kantonu općenito ukazuje na nepoštivanje higijensko-epidemioloških mjera. 

U prilog ovome svjedoči i činjenica da su kafići prepuni pri čemu je teško održati socijalnu distancu. Zbog porasta broja novozaraženih, danas je zasjedao Krizni štab Unsko-sanskog kantona. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.