GODIŠNJICE

General Ćuskić o akciji "Oluja": Pomogla je deblokadi Bihaća, ali i Petom korpusu ARBiH

Akcija je značila i preokret na tadašnjem jugoslovenskom ratištu

Ćuskić: Oslobođen veliki dio BiH. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

4.8.2020

U Kninu je počelo svečano obilježevanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. godišnjica vojno-redarstvene akcije "Oluja".

Na današnji dan prije 25 godina počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata "Oluja" u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u Bosni i Hercegovini

Istovremeno, operacijom "Oluja" hrvatske snage omogućile su Armiji Bosne i Hercegovine da razbije srpsku opsadu Bihaća, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici, gdje su u julu 1995. pripadnici srpskih postrojbi, pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, ubili više od 8.000 Bošnjaka.

Fikret Ćuskić, bh. general u penziji, komandant 17. viteške krajiške brigade i zamjenik komandanta Sedmog korpusa Armije RBiH, rahmetli generala Mehmeda Alagića, komentirajući za "Avaz" godišnjicu "Oluja", kazao nam je da je akcija "Oluja" imala strategijsku važnost kako za Hrvatsku, tako i za BiH,  a pretežno regiju Bihaća.

Ova akcija je bila važna iz razloga što smo prije toga imali srebrenički genocid, ali smo imali i neuspješnu deblokadu Sarajeva i ona je značila preokret na tadašnjem jugoslovenskom ratištu. Osim toga, važnost akcije "Oluja" ogleda se u deblokadi bihaćkog okruga. Do tada je Peti korpus bio izložen jednoj strašnoj neprijateljskoj ofanzivi, koja je dolazila s teritorije Hrvatske ali i BiH. Značila je i strategijski preokret jer smo tada oslobodili veliki dio BiH, a bili smo pred oslobađanjem cijele države. Ali nametnuti mir je prekinuo snažne završne operacije i spasio vojsku RS od potpunog poraza - kaže Ćuskić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.