ISPOVIJEST

Zikret Kantarević: Trojica migranata su me tukla, mislio sam da će me ubiti

Bili su ispred mojih vrata i svađali su se, a ja sam zagalamio jer su se počeli međusobno tući i krenuo sam da ih razvadim

E. Trako / Avaz.ba
  • Zikret Kantarević neposredno nakon što su ga migranti pretukli

    Zikret Kantarević neposredno nakon što su ga migranti pretukli

    Foto: Avaz


Ovogodišnji Kurban-bajram Zikretu Kantareviću iz Glinice kod Velike Kladuše mogao je biti posljednji. Njega su napala i brutalni istukla trojica migranata, iz čista mira, i to na kućnom pragu. U ispovijesti za „Dnevni avaz“, Kantarević se prisjetio horora kroz koji je prošao te noći. Sve je počelo kada je poslije ponoći čuo galamu na ulici i izašao da vidi šta se događa.  

Brojne rane

- Bili su ispred mojih vrata i svađali su se. Ja sam zagalamio jer su se počeli međusobno tući. Krenuo sam da ih razvadim. I ranije smo supruga i ja davali im vode, da nešto jedu, ali su se oni okrenuli protiv mene – počinje svoju priču Kantarević.  

Pojašnjava da su se odjednom svi okrenuli prema njemu i počeli ga udarati.  

  • Supruga pozvala hitnu pomoć

    Supruga pozvala hitnu pomoć

    Foto: Avaz


- Jedan me dohvatio nožem. Udarali su me po glavi. Pao sam na zemlju. Mislio sam da će me ubiti. Ja sam pokušavao da se branim, dohvatio sam neki štap. I ja sam jednog udario, a onda su se, nakon galame mojih ukućana, razbježali – govori Kantarević.

Njegova supruga je pozvala Hitnu pomoć i policiju.  

- Iz policije su nam kazali da je noć i da teško mogu pronaći počinioce, odnosno napadače. Ja sam insistirao da izađu na teren iz više razloga, a najviše da ih, ako su se negdje i skrili, policija uplaši rotacijom pa da pobjegnu. Stigla je i Hitna pomoć – prepričava nemili događaj prvog dana Kurban-bajrama Kantarević.

Iskaljuju bijes

Ljekari Hitne pomoći su mu ubrzo sanirali rane.  

- Mi smo merhametli narod i volimo pomoći drugom u nevolji. Nakon ovoga što mi se dogodilo, rekao sam ni čašu vode im više ne dam. Postali su veoma agresivni, jer ih Granična policija Hrvatske vraća u naše selo, zbog čega su ljuti i na nama iskaljuju bijes – pojašnjava Zikret Kantarević za naš list.  

Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK, potvrdio je za „Avaz“ da postoji prijava.

- Postoji prijava da su ga migranti napali. Policija utvrđuje sve okolnosti tog događaja – kazao je Šiljdedić.  

Svakodnevno prolaze u grupama

S obzirom na to da se Glinica nalazi na samoj granici s Hrvatskom, grupe migranata svakodnevno prolaze kroz to selo. U svom pohodu ka Evropskoj uniji nerijetko uništavaju imovinu na koju naiđu. Tako su prije nekoliko sedmica zapalili jednu kuću u ovom naselju.  

Ponovo postavili šatore

U mjesnoj zajednici Polje u Velikoj Kladuši prije nekoliko dana radnici lokalnog komunalnog preduzeća bagerima su uklonili improvizirano šatorsko naselje koje su napravili migranti. Međutim, oni su se vratili i sada su na istom mjestu postavili još više šatora nego prvi put.  

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na