DELEGACIJA OBIŠLA MEZARJE

Na Ilidži obilježena 28. godišnjica "Bitke za Famos"

Brojne delegacije i članovi porodica šehida i poginulih boraca položile su cvijeće kod spomen-ploče

Godišnjica Bitke za Famos. FENA

Avaz.ba / Fena

4.8.2020

 U naselju Lasica u Hrasnici danas je obilježena 28. godišnjica Bitke za Famos u kojoj je poginulo 26 pripadnika 104. motorizirane brigade Armije RBiH.

Brojne delegacije i članovi porodica šehida i poginulih boraca položile su cvijeće kod spomen-ploče u Lasnici i ispred spomen-obilježja u Hrasnici. Bitka za Famos je jedna od najvažnijih bitaka koje su se desile 1992. godine.

- Ova bitka je jedna od najznačajnijih bitaka koje su se odvijale te sudbonosne 1992. godine, bitka koje se moramo sjećati zbog velikog broja poginulih. Oni su naš ponos i danas, dugujemo im zahvalnost i ne smijemo zaboraviti da su dali za ovu državu najdragocijenije, život - poručio je komandant Četvrte viteške brigade, general Fikret Prevljak. 

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić podsjetio je prisutne na važnost jedinstva u doba koronavirusa, a i rada.

 - Mi ne smijemo zaboraviti naše najhrabrije momke koji su dali živote, imamo dug prema njihovim porodicama. Danas kad izgrađujemo državu, zapitajte se malo šta je i do nas? Zašto su nas sada zatvorili i prepoznajmo šta nam je sad prioritet, ko su prijatelji, kako za nas, tako i za državu BiH - rekao je načelnik Memić, te naglasio da je snaga u obrazovanju mladih naraštaja.

Potom su delegacije obišle mezarje Kovači-Hrasnica, gdje je proučen jasin na mezarju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.