ODLUKE

Promjena biračke opcije za raseljene do 1. septembra

Potrebno je da službeniku u Centru za birački spisak predoče rješenje nadležnog organa o statusu raseljenog lica

CIK BiH: Promjena biračke opcije za raseljene do 1. septembra. Arhiv

E. H. / Avaz.ba

4.8.2020

Centralna izborna komisija (CIK) BiH poziva državljane BiH koji imaju status raseljenih lica da ukoliko žele da promijene biračku opciju, odnosno da glasaju za općinu prebivališta iz 1991. godine, da se jave u prostorije Centra za birački spisak u svom gradu ili općini i da lično popune Zahtjev za promjenu biračke opcije. 

Rok za promjenu biračke opcije za raseljena lica ističe 1. septembra, a potrebno je da službeniku u Centru za birački spisak predoče rješenje nadležnog organa o statusu raseljenog lica, saopšteno je iz CIK-a.


CIK BiH: Promjena biračke opcije za raseljene do 1. septembra. Arhiv

Državljanin BiH koji ima biračko pravo i status raseljenog lica upisuje se u Centralni birački spisak za osnovnu izbornu jedinicu na osnovu izražene biračke opcije, odnosno može birati da li će glasati za opštinu prebivališta prije sticanja statusa raseljenog lica ili za opštinu trenutnog prebivališta, odnosno boravišta. 

- Državljani BiH koji ne podnesu zahtjev za promjenu biračke opcije biće upisani u Centralni birački spisak za osnovnu izbornu jedinicu u kojoj su bili upisani na posljednjim izborima u BiH - navedeno je u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.