NA LICU MJESTA

U Neumu kao u košnici: Traži se krevet više, policija vraćala one koji nemaju rezervaciju

Policija je za vikend vraćala ljude koji nemaju rezervaciju

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

5.8.2020

U Neumu, jedinom bh. gradu na moru, ovih dana je kao u košnici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
U Neumu, jedinom bh. gradu na moru, ovih dana je kao u košnici - Avaz
Dnevni avaz
+2

U Neumu, jedinom bh. gradu na moru, ovih dana je kao u košnici. Traži se krevet više. Iako je radni dan, kada se ekipa "Avaza" uputila na jug naše zemlje, gužve nismo mogli izbjeći. 

Nakon što smo prošli 12 kilometara novog puta, koji se nakon avanture i "ofrouda" kroz Svitavu učini kao autoban u Njemačkoj, na ulazu u Neum dočekala nas je policija pa nam se isprva učinilo kao da smo na granici. 

Kako smo se uvjerili, riječ je o rutinskim kontrolama vozila, a svi sa stranim registarskim oznakama morali su ići "sa strane" na dodatne provjere i pitanja.


Cijene malo veće

Kolona vozila na prvom i ujedno jedinom semaforu dala nam je odmah do znanja da je špica sezone. Naši domaćini kod kojih smo odsjeli pričaju nam da smo još i dobro prošli te da je dobro što smo rezervisali smještaj.

- Policija je za vikend vraćala ljude koji nemaju rezervaciju. Slobodnih kreveta, jednostavno, nema - kažu naši domaćini. 

Cijene smještaja variraju, a sve diktira blizina plaže, odnosno da li neko ima "privatnu" plažu. Za takav ugođaj, recimo, petočlana porodica će morati izdvojiti i do 200 KM za noćenje.

Ima kreveta i po 20 KM, ali su udaljeniji od plaže. Radi se o privatnim smještajima na i iznad magistrale u Neumu. 

Bogata ponuda

Što se tiče hrane i pića, gotovo su identične cijene kao i u prosječnim kafanama i restoranima u bh. prijestonici.

Od sadržaja za razonodu ima za svakog ponešto. Od vožnje u maloj podmornici do ribljeg piknika na brodicama. Tu su i nezaobilazni skuteri na vodi, koje iznajmljuje omladina. 

Mjere kao da ne postoje

Nismo pitali kolege da li su legle penzije, ali je ispred banke bio red. Parking je također dupke pun... 

A mjere? Kratko i jasno to u Neumu ne postoji, kao da ovdje nema korone. Za nekoliko sati, gdje smo obišli Neum uzduž i poprijeko, sreli smo samo jednog čovjeka sa maskom!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.