NAKON TRAGEDIJE

Armin Limo iz Ambasade BiH u Jordanu za "Avaz": Prema trenutnim podacima medju žrtvama nema bh. državljana

Prostorije počasnog konzulata BiH u Bejrutu su totalno uništene u ovoj eksploziji i poginuo je jedan radnik osiguranja koji je državljanin Libana, rekao je Limo

Limo: Broj žrtava će se sigurno povećati. Avaz

Piše: Al. B. / Avaz.ba

5.8.2020

Ambasada BiH u Jordanu, koja nerezidentno pokriva i prostor Republike Liban, za sada nema informacija da se među žrtvama eksplozija u Bejrutu nalazi i neko od bh. državljana. 

Prema riječima Armina Lime, ministra – savjetnika u Ambasadi BiH sa sjedištem u Amanu, osoblje ambasade u stalnom je kontaktu sa počasnim konzulom BiH u Bejrutu Zijadom Isom.

- U stalnom kontaktu smo s njim i on nam je potvrdio da do sada, srećom, nema podataka niti o poginulim, niti o povrijeđenim državljanima BiH. Na žalost, prostorije počasnog konzulata BiH u Bejrutu su totalno uništene u ovoj eksploziji i poginuo je jedan radnik osiguranja koji je državljanin Libana. Radnici konzulata su, srećom, već bili napustili prostorije, jer eksplozija se desila nakon radnog vremena – kazao nam je Limo.

Prema posljednjim podacima u eksploziji u Bejrutu stradalo je 100, a povrijeđeno oko 4.000 ljudi. Potraga za oko 100 nestalih i uklanjanje posljedica stravične eksplozije još uvijek traje, tako da se očekuje da crni bilans bude još gori. 

– Broj žrtava će se sigurno povećati. Radijus od oko jednog kilometra od centra eksplozije je potpuno sravnjen sa zemljom, a na 15 kilometara su zabilježena oštećenja. Tako da je jako teško procijeniti konačan broj žrtava, ali on će svakako biti veći – dodaje Limo. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.