EKSKLUZIVNO

Počasni konzul BiH u Bejrutu za „Avaz“: Bilo je to kao eksplozija atomske bombe

Zgrada počasnog konzulata BiH u Bejrutu uništena, kaže Isa

Počasni konzul BiH u Libanu Zijad Isa. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

5.8.2020

Hvala Bogu mi smo dobro i osoblje je preživjelo stravičnu eksploziju koja je praktično uništila sve zgrade u Bejrutu, kazao je u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ počasni konzul BiH u Libanu Zijad Isa (Ziad Issa).  

Dodao je da je zgrada počasnog konzulata BiH u Bejrutu uništena.

- Nekom srećom mi smo uspjeli preživjeti, hvala Bogu i hvala Vama na pozivu i što brinete za građane Bejruta – istakao je Isa.

Prema njegovim riječima, bio je u Bejrutu kad se dogodila stravična ekplozija snimke koje su prenijeli svi svjetski mediji.

Posljedice stravične eksplozije u Bejrutu. Arhiv

- Na početku nismo osjetili ništa. Prvo smo vidjeli vatru koja je dolazila iz pravca mora, tek onda nakon četiri ili pet minuta čuli smo i zvuk eksplozije. Nije to bila klasična eksplozija, jer nismo mogli da čujemo detonaciju kao što to uobičajno, već smo čili rušenje susjednih zgrada – naglasio je Isa.  

Dodao je da sljedeće čega se sjećam da je plafon bio na podu.

- Konzulat je u takvom položaju da se sa prozora vide brojne zgrade i auta, a nakon eksplozije vidjeli smo veliku eksplozivnu gljivu kako se diže iznad grada. Sve je ličilo na eksploziju atomske bombe. Mogli ste vidjeti samo kako grade padaju jedna za drugom, kompletne kao da su od papira – zaključio je Isa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.