ČLAN PREDSJEDNIŠTA BIH

Dodik nezadovoljan radom Bisere Turković: Ona ne provodi vanjsku politiku BiH, već SDA

Optužuje je i da "želi ubaciti što više migranata u BiH, što je pogubno ne samo za Srbe i Hrvate, već i za Bošnjake

Dodik: Imamo ozbiljan problem u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Arhiv

Avaz.ba

5.8.2020

Nakon sastanka delegacija SNSD i SP, potvrđena je dobra saradnja partija i konstatovano da koalicija nije upitna. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik jedan dio konferencije za novinare posvetio je i ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković koju je optuživao da ne provodi vanjsku politiku BiH, već SDA.

Optužuje je i da "želi ubaciti što više migranata u BiH, što je pogubno ne samo za Srbe i Hrvate, već i za Bošnjake.  

- Imamo ozbiljan problem u Ministarstvu vanjskih poslova BiH - ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci navodeći da Turković nije odustala da „spašava SDS-ove kadrove“.

Iznio je tvrdnju da je Turković „spriječila da on i predsjedavajući Vijeća ministara BiH dobiju diplomatsku poštu“. 

- Zadržala je i moja pisma vezano za Srebrenicu, a "pustila" bošnjačkog člana Predsjedništva - rekao je, između ostalog, Dodik dodajući da Turković „ne provodi inostranu politiku BiH, već SDA...“.

Mislim da je došlo vrijeme da razgovaramo s SDA i da tražimo da se, možda, koriguje sa stanovništa persone koja to radi. Ona ničim ne doprinosi stabilizaciji odnosa u BiH, već je što više usložnjava... - ustvrdio je Dodik. 

Turković: Teške optužbe. Arhiv

Kada je u pitanju imenovanje direktora OSA-e, kaže da je specifično to što Srbi ne mogu osporavati kadrove druga dva naroda i obrnuto, ali da „SDA isključivo na pozicijama drži svoje ratne kadrove“.

Nećemo moći da osporimo njihov prijedlog, jer bi zastoj bio i s druge strane. Minislim da Mehmedagić mora da ispuni zakonske uslove za imenovanje. Očigledno da SDA gura neke svoje principe, to nije dobro za BiH, ali i na Turkovićevoj se najbolje vidi ta politika prema BiH - ustvrdio je Dodik. 

Kazao je i da je stvar Narodne skupštine RS hoće li izglasati smanjenje plaća poslanika u vrijeme pandemije koronavirusa. 

Tvrdi da ne stoje navodi da je direktor policije RS Siniša Kostrešević bio „njegov favorit“, navodeći da podržava svakoga ko predano radi svoj posao. 

Dodik je rekao da su SNSD-e i Socijalistička partija u koalicionionoj saradnji više od 20 godina, te da će tako i ostati.

Nakon današnjeg sastanka rukovodstava SNSD-a i SP-a u Banjoj Luci, Dodik je naglasio da između ove dvije partije nema problema i otvorenih pitanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.