SAOPĆENJE

Cilj je da DF, GS i SD na lokalne izbore izađu u koaliciji pod nazivom SPD

SPD podržava i čvrsto stoji iza koalicije DF-a, GS-a i SD-a BiH kao temelja na kome treba objediniti sve socijaldemokratske i građanske stranke u jednu snažnu političku organizacija, piše u saopćenju

Željko Komšić: Predsjednik DF-a. Arhiv

Avaz.ba

5.8.2020

Pokret za socijalnu pravdu i demokratiju (SPD) formiran je kao široka platforma za saradnju i objedinjavanje socijaldemokratskih i drugih građanskih stranaka i organizacija. Jedan od ciljeva SPD-a je bio da DF, GS i Socijaldemokrati BiH na predstojeće lokalne izbore izađu u koaliciji pod nazivom SPD, navodi se u saopćenju DF-a.

- Taj cilj nije u potpunosti ostvaren. Naziv SPD je izostao, ali je postignut dogovor između DF-a, GS-a i Socijaldemokrata BiH o zajedničkom nastupu. Taj dogovor obuhvaća koaliciju DF-a i GS-a u općinama gdje su prijavljeni te zajedničkih kandidata DF-a i Socijaldemokrata za gradonačelnika Tuzle i načelnika općine Lukavac - navodi se u saopćenju DF-a.

Demokratska fronta navodi da će sastav lista za općinska vijeća odražavati osnovne ciljeve SPD-a, a to je zajedništvo i ujedinjenost ovih političkih partija kao putokaz za daljnje okupljanje i ujedinjavanje socijaldemokratskih stranaka Bosne i Hercegovine.


- SPD podržava i čvrsto stoji iza koalicije DF-a, GS-a i SD-a BiH kao temelja na kome treba objediniti sve socijaldemokratske i građanske stranke u jednu snažnu političku organizacija koja će se pojaviti na narednim općim izborima - navodi se u saopćenju DF-a, uz napomenu da prioritetan cilj SPD-a ostaje izgradnja Bosne i Hercegovine kao građanske i sekularne države.

- Znamo da se taj cilj može ostvarivati samo kroz institucije sistema. Na tom putu morat će se uskladiti nacionalna i građanska prava. U konačnici, BiH mora postati država punih ljudskih prava i građanskih sloboda na cijelom njenom prostoru. Taj put neće biti lak niti brz, ali ga samo zajedno možemo ostvariti - poručuju iz DF-a, naglašavajući da izazovi koji stoje pred našom državom, traže od svih socijaldemokratskih i građanskih stranaka da prevaziđu postojeće nesuglasice, jer samo zajedno možemo uspješno realizirati ciljeve u korist države i njenih građana - zaključuje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.