DANAS PRES KONFERENCIJE

Krizni štabovi FBiH i KS o epidemiološkoj situaciji: Hoće li pooštriti mjere

Nepoštivanje preporuka nadležnih dovelo je do znatnog povećanja broja zaraženih koronavirusom

Neadekvatan odgovor na epidemiološku situaciju. Arhiv

Piše: Avaz.ba

6.8.2020

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu povodom aktuelne epidemiološke situacije danas s početkom u 14 sati bit će održana pres-konferencija, a obratit će se članovi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. 

Također, iz Kriznog štaba KS saopćeno je da će danas, sat ranije, u 13 sati održati pres-konferenciju na kojoj će članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS informirati javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u KS te o svim ostalim aktivnostima koje ovaj štab predlaže i provodi, a sve s ciljem smanjenja broja zaraženih korovirusom u Kantonu Sarajevo.

U BPK od danas inspekcija na terenu 24 sata

Zbog enormnog povećanja broja zaraženih u Bosansko-podrinjskom kantonu, premijerka Aida Obuća pozvala je sve relevantne aktere da se maksimalno angažuju na sprečavanju daljeg širenja zaraze.

Na zajedničkom sastanku sa predstavnicima MUP-a i Uprave policije, Zavoda za javno zdravstvo, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kojem je prisustvovao i Eniz Halilović, predsjednik Kriznog štaba zatražena je pojačana kontrola donesenih mjera.

Zaključak je da se, putem nadležnih inspekcija i MUP-a, nastave pojačane kontrole, a sa sastanka je poručeno da će se procesuirati sva fizička i pravna lica koja se ne pridržavaju važećih propisa, naredbi i odluka štabova. 

Vlada BPK Goražde će promjeniti odluku o radnom vremenu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u toku pandemije koronavirusom, koje će biti od 0-24 sata, kako bi se u potpunosti provodile aktivnosti kontrole provođenja i pridržavanja mjera koje donosi Federalni štab civilne zaštite.

Slijede nove naredbe u Tuzli

Nepoštivanje preporuka nadležnih dovelo je do znatnog povećanja broja zaraženih koronavirusom na području Tuzlanskog kantona, poručili su članovi Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva, koji trenutno rade na kreiranju novih naredbi. 

One će, kako su poručili, uskoro stupiti na snagu.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je aktivno 708 pozitivnih slučajeva na koronavirus, a u protekla 24 sata otkriven je 31 novi. Također, zabilježen je i jedan smrtni ishod, a riječ je o muškarcu starije životne dobi iz Živinica kod kojeg je postojao niz komorbiditeta.

A zbog neadekvatnog odgovora građana na epidemiološku situaciju, odnosno zbog nepoštivanje mjera zaštite, nadležni su morali poduzeti nove korake koji se odnose na kreiranje naredbi. Uz ovo, inspektori i policija će u skladu sa svojim nadležnostima građane u početku opominjati, a zatim i kažnjavati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.