PROBLEMI

Roditelji zbog subvencije masovno ispisuju djecu iz privatnih vrtića

Lani je tadašnji saziv Vlade KS odredio subvenciju od 200 KM za djecu koja nisu primljena u državne vrtiće - Ove godine će se smještajni kapaciteti proširiti, kaže ministar Krivić

Bit će i drugi upisni rok za vrtiće u KS. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

6.8.2020

Čak 1.500 djece trenutno je na listi čekanja za upis u vrtiće u Kantonu Sarajevo, potvrdio je za „Avaz“ ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Anis Krivić.

- Ove godine lista čekanja je znatno duža nego prošle. Za usporedbu, lani smo u ovo vrijeme imali njih svega 450 na čekanju. Ali, ove godine veliki broj roditelja odlučio se da ispiše djecu iz privatnih vrtića i prijavi ih u JU “Djeca Sarajeva” – pojasnio je Krivić.


Dobra odluka

Krivić: Tri nova vrtića. Arhiv

Kapaciteti JU “Djeca Sarajeva”, naveo je, već sada su popunjeni. 

- Za razliku od prošle, ove godine imat ćemo i drugi upisni rok. Veliki porast broja djece na čekanju desio nam se jer roditelji ovaj put pokušavaju zloupotrijebiti sistem, odnosno žele dobiti subvencije koje je prošle godine odredio tadašnji saziv Vlade KS. Oni su, dakle, svjesno ispisali djecu iz privatnih i prijavili ih u kantonalni vrtić – istakao je Krivić.

Pojasnio je kako razlog ispisivanja nije to što roditelji žele da mališani budu u JU “Djeca Sarajeva”, već im je cilj da, kada dijete zbog prebukiranosti ne bude primljeno, dobivaju subvenciju za plaćanje privatnog vrtića u iznosu od 200 KM, kako je to određeno prošle godine.

- Vjerovali ili ne, mene ljudi zovu i mole da im dijete ne bude upisano u vrtić JU “Djeca Sarajeva”, iako su ga prijavili. To je jedna surogat situacija koja je poražavajuća za naše društvo. Kada je prošla Vlada KS odredila subvencioniranje, bila je to dobra odluka koja je tada brzo riješila listu čekanja, ali se nije vodilo računa šta će ona donijeti ove godine – kaže Krivić.

Bili naviknuti

Dodaje kako bi bio najsretniji kada bi JU “Djeca Sarajeva” mogla primiti svu prijavljenu djecu. 

- Nažalost, to nije moguće. Ali, ove godine će se smještajni kapaciteti proširiti i imat ćemo tri nova vrtića – pojasnio je Krivić.

Dodao je da je najveća šteta što su roditelji ispisali djecu iz vrtića u kojima su se već bila naviknula na drugare i odgajateljice.

- Nadam se da ćemo pronaći način da zadržimo tu djecu u vrtićima u kojima su bila i lani – zaključio je Krivić.E. HALIMIĆ

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.