SARAJEVO

Nacionalna struktura zaposlenih u Diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH: Koliko je Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih

Maksimalan broj zaposlenih u DKP mreži na platama može biti 250 i ovaj broj uključuje i imenovana lica

Maksimalan broj zaposlenih u DKP mreži na platama može biti 250. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

6.8.2020

U odnosu na popis stanovništva BiH iz 1991. godine broj Bošnjaka među državnim službenicima u Diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH manji je za 9,4 posto, a među zaposlenicima manji za 5,4 posto.

S druge strane broj Srba među državnim službenicima veći je za 11,8 posto, a među zaposlenicima veći za 13,8 posto.  


DKP nacionalna struktura – projekcija na dan 31. juli 2020. godine. PrintScreen

Ipak, broj Hrvata među državnim službenicima veći za 4,7 posto, a među zaposlenicima manji za 3,3 posto. Kad je riječ o Ostalima na pozicijama državnim službenicima njihov broj je manji za 7,1 posto, dok je među zaposlenicima broj Ostalih manji za 5,1 posto.  

Na dan 31. juli ove godine u DKP-ovim ukupno je uposleno (državni službenici+zaposleni) 164 osobe. Od njih 58 (35 posto) je Bošnjaka, 72 (44 posto) zaposlena se izjašnjavaju kao Srbi, Hrvata je 31 (19 posto), a ostalih troje (2 posto). 

- U skladu sa analizom raspoloživih sredstava u budžetu Ministarstva vanjskih poslova BiH za 2020. godinu maksimalan broj zaposlenih u DKP mreži na platama može biti 250 i ovaj broj uključuje i imenovana lica, njih 56. Što znači da se u DKP može poslati do 30 uposlenika, a u cilju postizanja nacionalog balansa u DKP je potrebno uputiti 26 Bošnjaka, 3 Hrvata i 1 Ostalih. Dok je Srba prekobrojan broj od 12 zaposlenih u DKP mreži što znači da i ako se ne pošalje niti jedan Srbin u DKP-u opet će biti prekobrojnost za 5,9 posto više Srba u odnosu na popis iz 1991. godine – pojašnjeno je.


Turković: Naša djela govore sve o nama. Arhiv

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković za "Avaz" kazala je da bi bilo dobro da se pogledaju nacionalni presjeci i drugih ministarstava po nivoima kako bi imali cjelokupnu sliku zastupljenosti.

- Što se tiče Dodikovih izjava, svi se dokazujemo svojim djelima. On kao član Predšjedništva BiH treba da ima primarno na umu interese Bosne i Hercegovine i da se zalaže za ravnopravnost svih njenih naroda i građana na svakom pedlju naše zemlje, bez obzira kojim političkim opcijama pripadali - istakla je Turković.  

Dodala je da što se nje tiče ona će uvijek poštovati Ustav i zakone ove zemlje, te izabrane političke predstavnike dok god se oni kreću u okviru ustavnih i zakonskih ovlaštenja. Naša djela govore sve o nama - poručila je Turković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.