NA PRES KONFERENCIJI

Čerkez: Produžene mjere za 14 dana, "lockdowna" neće biti, razmatrat će se uvođenje stanja prirodne nesreće

Ono što bi se eventualno moglo uraditi, kao sljedeća mjera, bilo bi da se svi skupovi zabrane

Goran Čerkez. M. Kadrić

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

6.8.2020

Na pres-konferenciji kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, povodom aktualne epidemiološke situacije govorio je i Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravstvo.

- Dosadašnjim mjerama koje su donesene produžena je važnost za narednih 14 dana što ne znači da se u međuvremenu ne mogu izvšiti korekcije ako budu potrebne. Svi moramo biti solidarni i osigurati da se implementiraju mjere. Imali smo "lockdown", osnovi razlog zatvaranja bio je da se izbjegne širenje, veliku smrtnost i ogromne posljedice. Svi smo svjedočili katastrofama. Imali smo među tri najbolja odgovora u Evropi, uspjeli smo da prvi loš scenarij izbjegnemo. U tom trenutku smo razmišljali i važno nam je bilo da obezbjedimo adekvatne količine svega što je potrebno i da zaštitimo zdravstveni sistem. Svakim danom imamo nova saznanja i sada je već druga perpektiva oko koronavirusa - kazao je Čerkez.

Dodao je kako je popuštanje mjera došlo periodično između 10 i 14 dana mjereći efekte dolazi li do poboljšanja stanja.

- Jedina mjera koja je donošena mimo nas je mjera o samoizolaciji, njeno ukidanje, donesena je bila od strane RS, nije bilo potrebe da ostane i u Federaciji. Zbog ekonomije ne možemo živjeti zatvoreni, već moramo pokušati napraviti suživot sa ovim virusom i mjerama koje imamo. Ovakve mjere su efikasne, kvalitetne kao i u svim zemljama. Ne trebamo donositi restriktivnije mjere, jer su i ove veoma restriktivne. Ograničavaju život i ove. Važno je da one omućavaju funkcioniranje i ekonomije. Ako dođemo do zatvaranja, dovelo bi se u pitanje kako živjeti i preživjeti. Pokušavamo da napravimo zajednički front da damo određene napore u borbi protiv COVIDa i da ispoštujemo preporuke. Njihovo nepoštivanje dovest će do toga da će nam biti sve teže i teže - poručio je Čerkez.





Sa pres konferencije. M. Kadrić

Istakao je da borba s koronavirusom nije pitanje samo zdravstva već zajedničkog djelovanja sa stanovništvom, ali i drugim instutucijama.

- Očekujemo angažman ministarstava i inspecija na nivou kantona i općina da počnu da rade snažnije svoj posao, a to je nadzor nad implementacijama mjera koje su donesene. Stanje danas je teško, ali je kontrolirano. Sam broj smrtnih slučajeva pokazuje ozbiljnost situacije. Sve više je mlađih zaraženih, virus ne bira, ali mi možemo izabrati hoćemo li se ponašati po preporukama ili ne. Pozivam još jednom da svi zajedno pokušamo nešto uraditi, da ne idemo kažnjavanjem po članu 226. Krivičnog zakona FBIH, već da efikasno radimo - kazao je Čerkez.

Kaže kako niko ne želi da dođemo u situaciju da imamo značajan broj povećanja zaraženih, a da se ne može veliki broj primiti u ustanove.

- Pitanje je koji su kapaciteti za odogovor, najveći zdravstveni sitemi poput Španije i Italije nisu mogli odgovoriti na ovo adekvatno - rekao je ČErkez.

Naglasio je da restriktivne mjere u smislu zatvaranja odnosno "lock downa" ne misle uvoditi više.

- To izgleda neće biti praksa ni jedne države u Evropi i svijetu. Razlog tome ranije je bio da se opremi zdravstveni sektor. Moramo znati i kako se ponašati u ugostiteljskim objektima, javni skupovi se moraju prijavljivati. Imamo zakon koji govori ukoliko policija procijeni da ga može prekinuti. Svjedoci smo da se održavaju svadbe sa 400-500 ljudi, vjerska okupljanja, kontinuirano rušenje mjera koje su na snazi. Očekuje se od kantonalnih vlada da pokrenu mehanizme ministarstva unutrašnjih poslova i inspekcija. Niko nema pravo da ugrožava zdravlje drugih - istakao je Čerkez.

Ono što bi se eventualno moglo uraditi, kao sljedeća mjera, bilo bi da se svi skupovi zabrane.

- Ali "lock downa" nema više, ni jedna svjetska ekonomija ne može to izdržati pa ne može ni ekonomija BiH. Zajednička borba i poštivanje onoga što smo donijeli je zajednička odgovornost, i politike, i institucija, i zdravstva - zaključio je Čerkez.

Još jednom je naglašeno da kantoni, ali i općine mogu donositi restritkvinije mjere, da se ne kriju iza Federacije BiH jer nisu epidemiološke slike iste u svim kantonima.

O snižavanju cijena na testove koronavirusa nisu razmatrali.

- Ta sugestija će biti ukoliko nabavka testova bude jeftnijia. Tada će i testovi biti jeftiniji. Ako bude mogućnosti za to, naravno da hoćemo - istakao je Čerkez.

Naglasio je da će se u narednom periodu razmatrati postoji li potreba za ponovo uvođenje stanja prirodne nesreće.

Čerkez je prokomentirao i obustavljanje korištenja gosišnjih odmora, naglasivši da od janura radi u borbi protiv koronavirusa.

- Odmori su potrebni jer ljudi ne mogu funckionirati bez odmora. Ali istovremeno ne može biti narušen zdravstveni sistem. To se neće desiti - poručio je Čerkez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.