PODRŠKA INSTITUTU

Donacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta: Ubrzati potragu za više od 7.000 nestalih osoba u BiH

Kako je informacija koje dolaze direktno od svjedoka sve manje, saradnja ovakve vrste je neophodna, rekao je Elmir Camić nakon donacije Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine

Avaz.ba

Mašović i Camić: Unaprijeđeni tehnički kapaciteti u procesu traženja nestalih osoba

Foto: MKCK


Međunarodni komitet Crvenog krsta/križa (MKCK) donirao je danas Institutu za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine 27 GPS uređaja i dodatnih šest laptopa sa pratećom opremom. Zajednički cilj je ubrzanje potrage za više 7.000 nestalih osoba koje se se još uvijek vode kao nestale usljed sukoba 1992-1995. , saopćeno je iz Komiteta.

MKCK podržava rad Instituta od njegovog osnivanja, a u protekle dvije godine je znatno unaprijedio tehničke kapacitete i poboljšao uslove rada za istražitelje i osoblje Instituta, između ostalog kroz donaciju 18 laptopa.

Šef delegacije MKCK, Elmir Camić, smatra da se proces traženja nestalih osoba u BiH može značajno unaprijediti primjenom tehnoloških inovacija iz različitih oblasti u rad istražitelja na terenu.

- Prije nekoliko mjeseci smo, naprimjer, sa kolegama iz Instituta imali sastanak s predstavnicima Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta iz Tuzle, a razgovarali smo o mogućem doprinosu novih tehnologija pri lociranju masovnih i pojedinačnih grobnica.

  • Donirano šest laptopa i 27 GPS uređaja

    Donirano šest laptopa i 27 GPS uređaja

    Foto: MKCK


Kako je informacija koje dolaze direktno od svjedoka sve manje, saradnja ovakve vrste je neophodna, jer moramo razmišljati o alternativnim pristupima procesu traženja - rekao je Camić.

Napomenuo je da MKCK pronalaženje takvih pristupa podržava i kroz stipendije za doktorske i magistarske radove koji se iz različitih i inovativnih naučnih perspektiva bave nestalim osobama i podrškom njihovim porodicama.

Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, je rekao da je MKCK jedan od njihovih najbližih partnera i da se njihova podrška ne ogleda samo u jačanju tehničkih kapaciteta, nego kroz druge vidove podrške.

- Najznačajnija se ogleda u informacijama koje istraživači MKCK-a prikupljaju kroz pretraživanje međunarodnih arhiva i proslijede nama. U vremenu kada je nedostatak informacija o lokacijama postao ogromna prepreka daljem pronalasku osoba koje se vode kao nestale, bilo koji podatak koji može dovesti do otkrivanja pojedinačnih ili masovnih grobnica je od neizmjerne važnosti - kazao je Mašović. 

Kao neutralna i nezavisna organizacija, MKCK ima pristup mnogim međunarodnim arhivima i pretražuje ih kako bi pronašao informacije o potencijalnim lokacijama masovnih i individualnih grobnica.

  • Nastavljena saradnja dvije organizacije

    Nastavljena saradnja dvije organizacije

    Foto: MKCK


Najveća je arhiva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (IRMCT) u Hagu. U protekle dvije godine su stručnjaci MKCK-a u tom arhivu pretražili imena više od 1.700 nestalih osoba iz BiH, prikupivši desetine hiljada stranica dokumentacije.

U sljedeće tri godine će se pretražiti imena svih osoba koje se još uvijek vode kao nestale. Osim toga, MKCK je dobio pristup ili informacije iz arhiva Nizozemske, Kanade, Francuske, Italije, Danske i Poljske te organizacija kao što su Evropska komisija, NATO i UNHCR. Sveukupno, stručnjaci MKCK-a su prikupili više od 50.000 stranica dokumentacije, a relevantne podatke predali Institutu za dalju primjenu na terenu.

Osim spomenutih aktivnosti, MKCK usko sarađuje sa preko 30 udruženja prodica nestalih širom zemlje i podržava njihove projekte psihosocijalne podrške, radi na jačanju forenzičkih kapaciteta i boljoj kordinaciji svih institucija i aktera uključenih u proces traženja.

NA VRH

Podijeli članak na