REAKCIJE

Upravni odbor Opće bolnice: Ne možemo samostalno voditi izolatorij na Bjelavama

Ovaj objekt nije vlasništvo Opće bolnice nego Zavoda za javno zdravstvo KS, navodi se iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“

Gavrankapetanović: Upoznao Upravni odbor o sastanku u Kantonu Sarajevo. Arhiv

Avaz.ba

6.8.2020

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“,  upoznao je Upravni odbor ove ustanove o današnjem sastanku u Kantonu Sarajevo o aktuelnoj situaciji vezanoj za pandemiju koronavirusa.

- Opća bolnica sa jednim infektologom i sa obimom posla koji je impresivno uvećan od uvođenja novog načina rada, nije u mogućnosti samostalno da preuzme vođenje izolatorija na Bjelavama,  a da ne trpe pacijenti Kantona Sarajevo. 

Opća bolnica može samo da participira zajedno sa ostalim zdravstvenim ustanovama u zbrinjavanju kovid pozitivnih pacijenata, a u drugim okolnostima ni kadrovski ni kapacitetom to nije u stanju.

Upravni odbor odlučno odbija sve insinuacije i tendenciozne napade i optužbe koje stižu od menadžmenta Kliničkog centra zbog neformiranja izolatorija u krugu Opće bolnice. Ovaj objekt nije vlasništvo Opće bolnice nego Zavoda za javno zdravstvo KS - navodi se u saopćenju Opće bolnice.


Opća bolnica poštuje preporuke i naredbe nadležnih. Arhiv

Dodaje da se Opća bolnica poštuje preporuke i naredbe nadležnih, svog osnivača, kao i Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva i svo vrijeme usko sarađuje s njima.

- Od Federalne Vlade i premijera Fadila Novalića u više navrata je traženo da se Općoj bolnici vrati bivša garnizona ambulanta i da se tu na vrijeme napravi izolatorij, za šta imamo pisanu dokumentaciju, ali odgovora nije bilo. Federalna Vlada je ovaj objekt dodjelila Zavodu za javno zdravstvo KS. Dakle, renoviranje i priprema bivše garnizone ambulante za izolatorij nije u nadležnosti Opće bolnice. 

Upravni odbor postavlja pitanje šta je sa izolatorijem na Građevinskom fakultetu za čije opremanje je potrošeno više od 500 hiljada KM?  I na kraju, postavljamo pitanje popunjenosti Kliničkog centra i Infektivne klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Upravni odbor Opće bolnice traži od svih učesnika u zdravstvenom sistemu da se ponašaju profesionalno i da ne unose nepotrebnu paniku među naše građanstvo - navodi se u saopćenju Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.