REAKCIJE

Dodik o američkom predstavniku: Palmer pripada ekipi koja je stvorila Dejtonski sporazum, a on ga upravo krši

Član Predsjedništva BiH je poručio da svaku zemlju treba prepustiti domaćim političarima koji su legalno izabrani voljom svojih birača da vode politiku

Avaz.ba / Srna
06.08.2020 19:59

Dodik: Ameriku predstavlja njen predsjednik

Foto: Arhiv

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da su posljednji istupi specijalnog predstavnika američkog Stejt departmenta za zapadni Balkan Metjua Palmera (Matthew) ništa drugo do odraz kontinuiteta njegove politike prepoznatljive po miješanju i pokušaju arbitriranja po svom nahođenju u unutrašnje stvari zemalja u kojima se pojavljuje, uglavnom donoseći rješenja koja su na štetu naroda i država gdje dolazi i u kojima zaobilazeći realnost striktno pokušava nametnuti svoja rješenja, prenosi Srna.

- Taj isti Palmer pripada ekipi koja je stvorila Dejtonski sporazum, a on ga upravo krši, nameće rješenja, prijeti i sankcioniše svakoga ko ne ispunjava njegove želje, zaobilazeći odrednice istog tog Dejtonskog sporazuma - istakao je Dodik. 

Konstatovao je da bi Palmer trebalo da se zalaže za poštovanje izvornog Dejtona i institucija koje su njime predviđene, a ne da samoinicijativno dozvoljava ili nameće njegove izmjene i odobrava gomilanje administracije na nivou BiH i tako pokušava da nagradi bošnjačku političku elitu iza čega se krije pokušaj centralizacije BiH što predstavlja drski pokušaj rušenja Dejtonskog sporazum.

  • Palmerov istup izazvao Dodikovu reakciju
    Palmerov istup izazvao Dodikovu reakciju Foto: Arhiv

On je naglasio da Palmer zanemaruje notornu činjenicu da se takvim njegovim ponašanjem i na tim njegovim temeljima koje on pokušava da drsko nameće mnogim državama na zapadnom Balkanu ne može graditi demokratičniji i humaniji svjetski poredak.

- Očigledno je da Palmer favorizuje zemlje i političke elite koje pristaju na to da im on uređuje unutrašnju politiku i da ironija bude još veća to nazivaju demokratijom. Ako je to demokratija kako je vidi on mi na to nikada nećemo pristati - poručio je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše Palmerov stav da bi "u svom idealnom obliku sporazum Srbije i Kosova trebalo da dovede do uzajamnog priznanja dvije strane", Dodik je podsjetio Palmera da je Srbija davno postala međunarodno priznata država, naglasivši da mu nije jasno o kakvom priznanju on sad govori i kakve lekcije pokušava držati Srbiji.

- I u ime koga govori? Koliko nam je svima poznato Ameriku predstavlja njen predsjednik koji je jasno rekao: "Ako želite slobodu ponosite se svojom zemljom, ako želite demokratiju držite se svog suvereniteta". Kad se već pomenuti Palmer toliko strastveno zalaže za nezavisnost Kosova i Metohije moralo bi mu biti jasno da onda ista pravila važe i za Republiku Srpsku.

To kažem upravo inspirisan riječima predsjednika SAD da "mudri lideri uvijek prvo misle na dobrobit svog naroda i zemlje. I da budućnost ne pripada globalistima! Već pripada patriotama" - istakao je Dodik. 

  • Dodik: Tvrdi da ne traže ništa što im ne pripada
    Dodik: Tvrdi da ne traže ništa što im ne pripada Foto: Arhiv

On je poručio da svaku zemlju treba prepustiti domaćim političarima koji su legalno izabrani voljom svojih birača da vode politike, a ne kojekakvim palmerima koji bi da vode politiku uslovljavanja i dvostrukih aršina po principu, ko prihvati moja rješenja taj može sve pa čak i nelegalno da stvori novu takozvanu državu poput Kosmeta, a ko ne prihvati mora da živi u nametnutim okolnostima gdje se krši i sporazum koji su ti isti moćnici i napravili.

- To se vidi i iz Palmerovog poimanja situacije u Crnoj Gori gdje on ukazuje na neke navodne dezinformacije i obećava pomoć Amerike da se Crna Gora suprotstavi takvom narativu. Kakve dezinformacije, o čemu govori Palmer!?

I šta on može da obećava kraj postojećeg američkog predsjednika koji je suverenistički i patriotski orijentisan i čemu su okrenute mnoge zemlje svijeta, što treba pozdraviti. Palmer nije obećao da će pomoći, recimo, da se zaštiti SPC u Crnoj Gori, to nije pomenuo.  

Ako misle da će svojom politikom slomiti srpski narod na zapadnom Balkanu, grdno se vara. Mi se ponosimo Republikom Srpskom jer želimo i cijenimo slobodu i mir. U tome ne tražimo ništa što nam ne pripada, niti nanosimo štetu bilo kome, a na dvostruke standarde prijetnje i ucjene smo navikli tokom svoje istorije i iz svega smo izlazili samo jači - zaključio je Dodik.

Komentari

NA VRH