KCUS SE UŠUTIO

Šta je sa izolatorijem na Građevinskom fakultetu za čije opremanje je potrošeno više od 500 hiljada KM?

U martu opremljen prostor ovog fakulteta s 200 kreveta i opremljenom labaratorijom te rendgenom i RTG aparatom, sada se kao alternativa koristi neuslovni Studentski dom Bjelave

M. Aš. / Avaz.ba
07.08.2020 10:00

Džaferović i Izetbegović: Posjeta u martu

Foto: KCUS

Nakon što je Vlada KS donijela odluku da Studentski dom Bjelave budu privremeni izolatorij, kako bi se osigurali dodatni kapaciteti za smještaj oboljelih od koronavirusa u KS, postavlja se pitanje šta je izolatorijem na Građevinskom fakultetu,  koji je u  jeku pandemije u martu mjesecu  dobio na upravljanje Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Tada je opremljena prostor ovog fakulteta s 200 kreveta i opremljenom labaratorijom te rendgenom i RTG aparatom.

Na opremanje je potrošeno više od 500.000 KM, a urađeni su i pristupni putevi, a veliki dio novca osigurala je tada Općina Centar. 

Brzo bolje, Građavinski fakultet tada je u društvu direktorice Sebije Izetbegović posjetio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

On je tada izrazio zadovoljstvo načinom na koji je izolatorij na Građevinskom fakultetu u kratkom roku završen i opremljen.

- Kao društvo i država reagirali smo na vrijeme. Štetne posljedice već imamo i vjerovatno ćemo ih imati u budućnosti. Međutim, u poređenju s drugima, a zahvaljujući vama zdravstvenim radnicima prije svega, mislim da ćemo ovu krizu prevazići što je bolje moguće. Zahvaljujem uposlenicima KCUS-a, sa prof. dr. Izetbegović na čelu, i poručujem da će uvijek od mene imati podršku i pomoć - rekao je Džaferović.

U ovom izolatoriju na Građevinskom fakultetu napravili smo izvrsne uslove i za osoblje i za bolesnike. Obezbijedili smo preko Civilne zaštite FBiH 200 kreveta, a po potrebi možemo i više. Iskreno se nadam da nam neće biti potrebni ovoliki kapaciteti - izjavila je tada prof. dr. Izetbegović.

Ubrzo nakon toga, nakon što se pandemija u maju smirila, priča o ovom izolatoriju je utihnula,a dekanat je tražio da se vrati u prvobitno stanje.

No pitanje je šta je opremnom, krevetima, uređajima, i kako je adekvatniji prostor u Studentskom domu Bjelave od prostora koji je već bio opremljen za ovu vrstu usluge i primanje pacijenata. Osim toga, nalazio se odmah uz KCUS, što je odlični za prijem i obradu pacijenata.

S pravom Upravni odbor Opće bolnice prim.dr "Abdulah Nakaš" postavlja pitanje šta je sa izolatorijem na Građevinskom fakultetu za čije opremanje je potrošeno više od 500 hiljada KM. 

NA VRH