OTKRIVAMO

Izvještaj State departmenta o ruskoj propagandi: Moskva se miješala u izbore u Bosni i Hercegovini!

Malofejev stoji, kako je navedeno u izvještaju iza organizacije Katehon sa sjedištem u Moskvi, a koja je glavni izvor propagande i dezinformacija koje Rusija pokušava plasirati u Evropi

T. L.
07.08.2020 14:26

Dodik i Malofejev u BiH uoči izbora 2014. godine

Foto: Bellingcat

Konstantin Malofejev, ruski oligarh blizak predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, bio je glavna poluga ruskog utjecaja u državama zapadnog Balkana, navodi se u najnovijem izvješaju američkog State departmenta, otkriva „Dnevni avaz“.

Naime, američki Global Engagement Center (GEC), koji u okviru State departmenta ima ovlasti da registrira prijetnje i napade na globalnoj sceni, posebno sa ruske strane, objavio je detaljnu analizu u kojoj se pominje i Bosna i Hercegovina.

Naime, registrirano je da je Malofejev, kojemu je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) zabranila ulazak i koji se nalazi na američkoj crnoj listi, pokušavao utjecati na izbore u BiH. 

O tome je javnost u BiH upoznata detaljno i o načinima na koji je ruski oligarh kontaktirao sa Miloradom Dodikom, tadašnjim predsjednikom Republike Srpske sa kojim se susreo još 2014. godine u namjeri da mu pomogne na izborima.

  • Faksimil izvještaja State departmenta koji se odnosi na BiH
    Faksimil izvještaja State departmenta koji se odnosi na BiH Foto: Avaz

Malofejev stoji, kako je navedeno u izvještaju iza organizacije Katehon sa sjedištem u Moskvi, a koja je glavni izvor propagande i dezinformacija koje Rusija pokušava plasirati u Evropi.

- U okviru šire ruske dezinformacije i propagande Katehon igra ulogu pružanja navodno nezavisnih, analitičkih materijala koje su uglavnom namjenjeni evropskoj publici. Osnovan 2016. godine, analitički centar Katehon je podružnica Tsargrada, kompanije koju je osnovao Konstantin Malofejev – navedeno je između ostalog u izvještaju.

Malofejeva su ranije povezivali i sa destabilizirajući aktivnostima u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Komentari

NA VRH