NOVA NAREDBA

Krizni štab: Za još 14 dana produžene mjere u Federaciji BiH

Napominju kako je kantonalnim zakonima već regulirano da nadležni policijski organi mogu zabraniti održavanje javnih priredbi

Epidemiološka kriza bez presedana. Arhiv

Avaz.ba

7.8.2020

Novom naredbom Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine produžene su ranije donesene mjere za još 14 dana. Prema naredbi, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra između osoba, kao i na otvorenom, ukoliko nije moguće održati fizičku distancu od dva metra.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije usljed koronavirusa dozvoljeno je okupljanje ne više od 50 ljudi u zatvorenom prostoru i ne više od 100 na otvorenom prostoru, a za provođenje mjera na skupovima odgovorni su organizatori okupljanja.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva napominju kako je kantonalnim zakonima već regulirano da nadležni policijski organi mogu zabraniti održavanje javnih priredbi, ako bi održavanje javne priredbe moglo dovesti do ozbiljnijeg ugrožavanja zdravlja ljudi.

Lokalna transmisija

- U vrijeme kada imamo lokalnu transmisiju, i kada se situacija razlikuje po kantonima/županijama, veoma je bitno da se mjere donose na lokalnoj razini te stoga djelovanje kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva ima posebnu važnost – navode iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva .

Napominju da se dozvoljava kantonalnim štabovima uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje federalnog štaba. 

Epidemiološka situacija nije ista u svim kantonima Federacije BiH, te je stoga važno da kantoni, ali i općine sukladno Naredbi Kriznog štaba FMZ kojom im je to dozvoljeno i sukladno epidemiološkoj situaciji donesu potrebne restriktivnije mjere kako bi se na tim područjima zaustavilo širenje infekcije – napominju iz federalnog štaba i pozivaju ostale institucije da se uključe.

Od policije i tužiteljstava traži se hitno postupanje. Ilustracija

- U okolnostima ove ozbiljne javnozdravstvene krize bez presedana u svijetu, svi se trebaju aktivnije uključiti, preuzeti svoj dio odgovornosti i dati maksimalan doprinos u svom polju djelovanja. Krizni štab FMZ i Federalno ministarstvo zdravstva čine sve što je u okvirima njihovog djelovanja i nadležnostima, kao što to treba da rade i svi ostali akteri, vlade, ministarstva, javne institucije i organizacije koje su dužne postupati u okolnostima epidemije.

Uz sve što je urađeno, za adekvatan odgovor na pojavu COVID-19 u našoj zemlji potrebni su maksimalna odgovornost, suradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim razinama vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno – navodi se u saopćenju. 

Kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva naloženo je da u saradnji sa mjerodavnim kantonalnim ministarstvima osiguraju rad ugostiteljskih objekata na području kantona ne duže od 23 sata.

Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kao i inspekcijama organiziranim pri mjerodavnim kantonalnim ministarstvima, odnosno mjerodavnim općinskim i gradskim inspektorima naloženo je da kontinuirano kontroliraju provođenje Naredbe u dijelu koji se odnosi na striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH te poduzimaju mjere iz okvira svoje nadležnosti, koje uključuje pokretanje kaznenih prijava protiv počinitelja za koje se postavi osnovana sumnja da ne izvršavaju naredbe u uvjetima pandemije COVID-19 za kaznena djela kažnjiva po Kaznenom zakonu Federacije BiH.


Ograničiti kretanje

Od mjerodavnih uprava policije i tužiteljstava traži se hitno postupanje po podnijetim kaznenim prijavama.

Stanovništvu na području FBiH preporučuje se da izbjegavaju javna okupljanja i ograniče kretanje, a u slučaju pojave nekih od simptoma (povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa), preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu u kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

- Preporučuje se osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu. Također, preporučuje se osobama starije životne dobi da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb.

Preporučuje se najprije kontaktirati telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet - stoji u Preporukama Kriznog štaba FMZ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.