VLADA KS

Sastanak sa ministrom Kalemom: Kako pomoći sarajevskim taksistima

Razgovaralo se i o samom Zakonu o taksi prijevozu u Kantonu

Avaz.ba
07.08.2020 17:55

Usaglašeno je da se prema Ministarstvu upute pismeni prijedlozi

Foto: Vlada KS

Uzevši u obzir trenutno epidemiološko stanje i opasnost od širenja koronavirusa na području Kantona Sarajevo, te samim tim i otežano obavljanje djelatnosti taksi prijevoza, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem razgovarao je danas sa predstavnicima Udruženja taksi prijevoznika, kao i sa pravnim licima koja obavljaju taksi prijevoz, sapćeno je iz Vlade KS.

Tema sastanka bila je organizacija taksi prijevoza u uslovima pandemije koronavirusa, kao i problemi u organizacijskom i finansijskom aspektu djelatnosti taksi prijevoza.

- Učesnici sastanaka razgovarali su o načinima kojima Ministarstvo saobraćaja KS može pomoći ovom sektoru sa finansijskog i organizacijskog aspekta. Kroz diskusiju su predložene eventualne mogućnosti oslobađanja od naknade za taksi oznake, oslobađanje od naknade za taksi stajališta, nabavka informatičke opreme i eventualna mogućnost finansijske pomoći za plaćanje poreskih obaveza – navodi se u saopćenju.

  • Kalem:  Apelovao da se svi uposlenici pridržavaju epidemioloških mjera
    Kalem: Apelovao da se svi uposlenici pridržavaju epidemioloških mjera Foto: Arhiv

Usaglašeno je da se prema Ministarstvu upute pismeni prijedlozi, kako bi se načini rješavanja ovog problema objedinili i jasno definirali, te u konačnici i uputili prema Vladi Kantona Sarajevo na razmatranje.

Također, razgovarali su i o samom Zakonu o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo i potrebama izmjene u smislu rješavanja pitanja taksi oznaka za invalidne osobe i drugo.

Dogovoreno je da se prema Ministarstvu upute i pismeni prijedlozi izmjena Zakona o taksi prijevozu koji će biti predmet razmatranja, prilikom izrade Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona.

Ministar Kalem je još jednom apelovao da se svi uposlenici pridržavaju epidemioloških mjera koje su na snazi, te da vozači češće dezinficiraju vozila po izlasku korisnika, kako bi se izbjegla svaka mogućnost zaraze uposlenika i građana.

Komentari

NA VRH