REAKCIJA

Košarac čeka odgovore Turković o povlačenju odluke o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru

Više od mjesec dana čekam na povratnu informaciju ministra Bisere Turković, kaže Košarac

Avaz.ba

Košarac: Zašto je ministrica promijenila stav

Foto: Arhiv


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i dalje čeka odgovor ministrice vanjskih poslova Bisere Turković o povlačenju njene odluke o formiranju ekspertskog i pravnog tima u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

 - Više od mjesec dana čekam na povratnu informaciju ministra Bisere Turković. Nakon što je u nekoliko navrata tražila da se sa sjednica Savjeta ministara povuče odluka o imenovanju ekspertskog tima, 9. jula uputio sam joj poziv na konsultativni sastanak da bi pokušali riješiti eventualne dileme u vezi sa ovim pitanjem. Do danas nisam dobio njen odgovor -  izjavio je Košarac.

On je naveo da je u međuvremenu organizirao novi sastanak Koordinacionog tijela za Trgovsku goru, na kojem je sa entitetskim ministrima Srebrenkom Golić i Editom Đapo, te direktorom Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH Marinkom Zeljkom dogovorio da od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije zatraže da s njima i Turkovićkom organizira konsultacije.

  • Turković: Skinula odluku s dnevnog reda

    Turković: Skinula odluku s dnevnog reda

    Foto: Arhiv


- Uzimajući u obzir spremnost i opredijeljenost predsjedavajućeg Tegeltije riješimo ovo otvoreno pitanje sa Hrvatskom na dobrobit svih građana, posebno onih koji žive u slivu Une, duboko sam uvjeren da će i on uložiti dodatne napore da prevaziđemo potencijalne nesuglasice", naglasio je Košarac.

On je naveo da Turkovićka treba da odgovori zašto je naprasno promijenila stav.

- Da li je razlog nacionalna struktura stanovništva koja živi u opštinama u slivu Une? Ja ljudski ne mogu da prihvatim i ne želim da vjerujem da njeni potezi imaju takvu pozadinu i konotaciju - rekao je Košarac.

Više o temi Staša Košarac

SLUČAJ "TRGOVSKA GORA"
Košarac: Opstrukcija ministrice Turković
NA VRH

Podijeli članak na