SJEĆANJE

Godišnjica smrti heroja, planinara i čovjeka Nedima Pilava Jogija

Pohod u Jogijevu čast održan u srcima planinara

Proučena Fatiha. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović. / Avaz.ba

8.8.2020

Članovi Planinarskog društva „Goražde Maglić“, prijatelji, sugrađani i saborci, obilježili su godišnjicu smrti Nedima Pilava Jogija, Goraždanina koji je i u ratu, i u miru, bio zaljubljen u brda koja je često pohodio i grad kojeg je srcem branio. Kraj njegovog mezara na Gradskom mezarju Kolijevke položeno je cvijeće i proučena Fatiha.

- S ponosom možemo reći da smo odali počast našem Jogiju, sa zahvalnošću za sve što je učinio tokom svog života. Ovu tućnu godišnjicu željeli smo obilježiti na drugačiji način, sve smo planove bili završili za 11. planinarski pohod koji bi sjećao na njega, ali zbog ove situacije i preporuka Kriznog štaba, odlučili smo da otkažemo pohod, ali on je u našim srcima održan – kazao je Zajko Šovšić, predsjednik PD Goražde – Maglić. 


Nedim Pilav Jogi preminuo je 8. avgusta 2008. godine u Spomen – rekreacionom centru na Rudoj Glavi iznad Goražda, čiju je izgradnju inicirao, vodio i nad njom bdio. Planinarski dom na 1.460 metara nadmorske visine danas nosi njegovo ime. – On je taj dan pošao iz Goražda kako bi obišao radove i opremanje objekta u punom jeku. Na žalost, nije se više vratio. Ostao je gore i uvijek je s nama, a naša je obaveza da se njegovo djelo na Rudoj Glavi obogaćuje i nadograđuje – ističe Šovšić. 

Svoju ljubav prema rodnom gradu Jogi je pokazao i tokom rata, kada je pokazivao izuzetnu hrabrost, uvijek bio spreman da svakome pomogne, da saborce ohrabri, a u odsudnim trenucima čak ih i nasmije.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.