REAKCIJE "ČETVORKE"

Lagumdžija otkrio šta misli o jučerašnjem dogovoru: Na sceni imamo dvije nijanse zelene koalicije

Kao alternativa ostaje SBB, GS i Socijaldemokrati. Te tri stranke će biti jedine koje izlaze izvan zelenih koalicija, naglasio Lagumdžija

Piše: E. H. /Avaz.ba

Lagumdžija: Građani će birati između Dine i Bakira

Foto: Avaz


Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) jučer su potpisali sporazum o zajedničkom nastupu na ovogodišnjim lokalnim izborima.

Bivši ministar vanjskih poslova BiH i nekadašnji lider SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je za „Avaz“ da pozdravlja svako političko ukrupnjavanje. Međutim, dodaje da objektivno danas u Sarajevu postoje dva bloka.

- Na jednoj strani je SDA, koja je pod okrilje stavila DF, a s druge strane imamo NiP, koji je pod svoje okrilje stavio Našu stranku, SDP i NBL. Danas građani u Kantonu Sarajevo glasajući za Našu stranku ili za SDP će u suštini glasati za NiP, a glasajući za DF glasat će za SDA. U Sarajevu imamo na sceni dvije nijanse zelene koalicije. To je razlog zašto je DF uz pomoć SDA iskoristio i pravosudni sistem i Centralnu izbornu komisiju BiH da praktično uvuče Građanski savez (GS), jer su oni bili neka vrsta alternative za one koji su opredijeljeni za građansku opciju – istakao je Lagumdžija.

Dodao je da je u posljednja četiri izborna ciklusa ono što se naziva ljevica u KS imala oko 70.000 glasova.

  • Lazović:  Cilj je da  socijaldemokratija bude okupljena

    Lazović: Cilj je da socijaldemokratija bude okupljena

    Foto: Avaz


- Sad najveći broj od tih 70.000 ljudi u KS mora biti svjestan da glasanjem za bilo koga od njih glasa za SDA ili NiP. Birači građanske opcije danas su došli pred izbor da li će glasati za Elmedina (Konaković, op. a.) ili Bakira (Izetbegović, op. a.). Ako GS dobije na sudu i poništi pokušaj otmice stranke, onda kao alternativa ostaje SBB, GS i Socijaldemokrati. Te tri stranke će biti jedine koje izlaze izvan zelenih koalicija – naglasio je Lagumdžija.

Član Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokratije i bivši potpredsjednik SDP-a Miro Lazović kazao nam je da ne bi ulazio u motive zajedničkog nastupa „četvorke“ iako su oni prepoznatljivi za javnost.

- Smatram da neke stranke iz te četvorke ideološki ne pripadaju tom političkom bloku koji zajedno treba da izađe na izbore. Pripadam ljudima koji su socijaldemokratske orijentacije i smatram da je žalosno da socijaldemokratija u ovom trenutku izlazi na izbore razjedinjena. Moj cilj je da socijaldemokratija bude okupljena na jednom mjestu i da budu alternativa postojećim etničkim podjelama koje još prijete BiH – kaže Lazović

NA VRH

Komentari