LUČKA KAPETANIJA NEUM

Tragedija u najavi: Nema inspekcije, skuteri i pedaline iznajmljuju se nacrno

U Općini Neum navode da nisu imali prijava o nezakonitostima

Lučka kapetanija Neum: Incidenti vrebaju svakog dana. Avaz

Piše: M. Smajkić /Avaz.ba

11.8.2020

Iako iz Lučke kapetanije Neum svake sezone upozoravaju turiste na poštivanje pravila tokom vožnje morskim skuterima, pedalinama i drugim zabavnim plovilima, ali i apeliraju na nadležne da pooštre inspekcijski nadzor, potencijalni incidenti ipak vrebaju svakog dana.


Nemaju ovlasti

Tako se prije nekoliko dana u Neumskom zaljevu odigrala prava drama kada su dvije osobe na pedalini zbog jakog vjetra potpuno izgubile kontrolu nad plovilom. Pedalina je nekontrolirano plutala morem pa su u 21 sat alarmirani Lučka kapetanija Neum i Granična policija BiH, koji su svojim plovilima započeli akciju spašavanja.

Unesrećeni su nepovrijeđeni pronađeni u 22 sata, skoro kilometar od obale, na polovini Zaljeva, nakon čega su pripadnici Granične policije pedalinu vratili do plaže.

- Ove godine je, vjerovatno zbog situacije s koronavirusom, izostao nadzor Federalne uprave za inspekcijske poslove, a činjenica je da se i ove sezone plovila poput pedalina i skutera iznajmljuju nacrno, kao što je to bilo i u ovom slučaju. Postavlja se pitanje otkud pedalina na moru u 21 sat. Ali, Lučka kapetanija Neum, nažalost, nema inspekcijske ovlasti, a nadzor je neophodan. Samo nas dragi Bog pogleda pa se tragedije izbjegnu - rečeno nam je iz Kapetanije.


Lučka kapetanija Neum. Avaz

Stotinu zahtjeva

U Općini Neum nisu mogli govoriti o konkretnom slučaju. Rečeno nam je da na osnovu odluke o privremenom korištenju javnih površina općinski načelnik donosi plan koji se odnosi na iznajmljivanje ležaljki, suncobrana, štandova, aparata za kokice, ali i skutera, pedalina, sandolina i drugih plovila.

- Tokom sezone pristigne više od stotinu takvih zahtjeva, a provedbu plana za korištenje javnih površina nadgledaju komunalni redari i inspekcija i stanje je po tom pitanju prilično uredno. Početkom sezone izdaju se odobrenja i do sada nismo imali prijava o nezakonitostima - rekao nam je Goran Menalo, pomoćnik načelnika Neuma. 


Cijene zakupa

Sezonski zakup za ležaljke na javnoj površini Općini Neum plaća se 80 KM po komadu, a za suncobrane 50 KM, također po komadu. Zakup javne površine za iznajmljivanje skutera plaća se 900 KM po vozilu, za pedaline 220 KM, a sandoline 130 KM.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.