NA DANAŠNJI DAN

Jesmo li zaboravili veliku pobjedu Bosanaca pod vodstvom muftije Šemsekadića?

Razbijene i ponižene okupacione trupe protjerane su do Doboja

Avaz.ba
10.08.2020 11:59

Žestok otpor okupacijskim trupama

Foto: Historija.info

"Velika istočna kriza" (1875. - 1878.), odnosno "istočno pitanje", pitanje podjele osmanskih teritorija u Evropi, Aziji i Africi i, konačno, Berlinski kongres (1878. godina) donijeli su pravi prevrat u životu Bosne i Hercegovine, "glavne tvrđave Bošnjaka kao slavenskih muslimana u jugoistočnoj Evropi", prenosi Historija.ba.

Odlukom Berlinskog kongresa, Austro-Ugarskoj je povjerena uprava nad Bosnom i Hercegovinom. Porta je na to pristala, ali ne i Bošnjaci. Oni su pružili žestok otpor okupacijskim trupama.

Na Tuzlu je, 8. avgusta 1878. godine, krenulo šest austrijskih bataljona, jedan eskadron konjice i tri baterije, svaka sa po osam topova, odnosno 5.000 pješadinaca, 130 konjanika i 24 topa. Malobrojniji i gotovo goloruki branitelji Tuzle, muslimani, katolici i pravoslavci, na čijem čelu je bio pljevaljski muftija Mehmed Vehbi Šemsekadić, su tog 10. avgusta 1878. godine, porazili XX pješačku diviziju austrougarske vojske, pod komandom feldcajgmajstora grofa Caparija.

Razbijene i ponižene okupacione trupe protjerane su do Doboja. Sarajevo je palo 19. avgusta iste godine. Tuzlanski kraj je 40 dana (kao i nakon 2. oktobra 1943. godine) bio u slobodi, sve do 22. septembra 1878. godine, kada su u Tuzlu ušla čak dva korpusa austrougarske vojske. Tuzla je dotad bila jedina slobodna teritorija u Bosni i Hercegovini kojom je vladalo multietničko Narodno vijeće.

Nakon tromjesečnih žestokih borbi Austro-Ugarska je uspjela krajem oktobra 1878. godine okupirati cijelu Bosnu. Područje sjeveroistočne Bosne je u Austro-Ugarskoj državi organizirano kao okrug. U njegov sastav su ulazili gradovi Tuzla, Bijeljina, Brčko, Gračanica, Gradačac, Modriča, Bosanski Šamac, Kladanj, Maglaj, Orašje, Srebrenica, Vlasenica i Zvornik.

U prvo vrijeme okupacije i Gornja Tuzla je imala status grada, ali je 1885. izgubila taj status. Središte okruga bila je Tuzla, po kojoj je ova oblast i nazvana.

Komentari

NA VRH