SAOPŠTENJE

Udruženje PROI: Hitno zabraniti pušenje na svim otvorenim i zatvorenim javnim mjestima

Naučnici naglašavaju da je pušenje jedan od faktora rizika koji pogoršava već narušeno zdravstveno stanje

Uputili šest zahtjeva. Udruženje PROI

Avaz.ba

10.8.2020

Uoči hitnog radnog sastanka Vlade FBiH sa kantonalnim premijerima i drugim institucijama zbog širenja koronavirusa, Udruženje PROI zajedno sa 39 članica Partnerstva za BiH bez duhanskog dima uputio je apel Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva, Vladi FBiH i kantonalnim vladama, urgirajući na neophodnost poduzimanja hitnih mjera po pitanju usvajanja zakonske regulative o kontroli duhana, kako bi se što više spriječili kobni ishodi uzrokovani trenutnom pandemijom COVID-19.

U saopštenju udruženja PROI navode se podaci iz istraživanja koja pokazuju da je Bosna i Hercegovina trenutno jedna od država sa natprosječnim brojem novih slučajeva zaraze koronavirusom na 100.000 stanovnika. Prevalenca pušenja u Bosni i Hercegovini je među najvećim u Evropi, a istraživanja pokazuju da preko 38% u FBiH odrasle populacije konzumira duhanske proizvode.

Kako navode iz udruženja, od početka pandemije COVID-19, naučnici naglašavaju da je pušenje jedan od faktora rizika koji pogoršava već narušeno zdravstveno stanje a može dovesti i do smrti. Najnovija istraživanja pokazuju opasnost upotrebe duhana tokom COVID-19 pandemije a rizik od napredovanja bolesti kod pušača i bivših pušača je gotovo udvostručen u usporedbi sa nepušačima.

- Istraživanja pokazuju da je smrtnost od COVID-19 veća kod ljudi s već postojećim bolestima, uključujući nezarazne bolesti, kao što su kardiovaskularna i hronična respiratorna stanja, rak i dijabetes. A znamo da je upotreba duhana glavni zajednički faktor rizika povezan sa svim tim bolestima - ističu i upućuju poziv nadležnim institucijama:

- Živimo u vremenu kada najveća briga za institucije sistema treba biti zdravlje ljudi. Nevladin sektor poziva nadležne institucije da se:

1. Hitno zabrani pušenje na svim otvorenim i zatvorenim javnim mjestima, radnim mjestima, uključujući i elektronske duhanske proizvode i nargile, radi zaštite javnog zdravstva tokom pandemije COVID-19. Provedba ove mjere mora se posebno nadzirati u zdravstvenim ustanovama, javnim ustanovama, ugostiteljskim objektima, tržnim centima, sportskim objektima, te javnom prijevozu.

2. Potpuno ograniči upotrebu nargila koja bi uticala i na smanjenje društvenih okupljanja posebno kod mladih što bi dalje dovelo do manjeg širenja virusa.

3. Zabrani reklamiranja duhanskih proizvoda, uključujući elektronske duhanske proizvode i duhanske proizvodi na zagrijavanje, na svim medijima, uključujući i internet kako bi se zaštitila djeca i omladina.

4. Zabraniti duhanskoj duhanskoj industriji donacije i partnerstva sa institucijama.

5. Pri ministarstvu zdravstva hitno uspostaviti besplatnu telefonsku liniju za prestanak pušenja koja je u ovom trenutku zaista neophodna, da bi se pušačima omogućio što lakši proces prestanka pušenja.

6. Uključiti nevladin sektor u poduzimanje mjera za sprječavanje COVID-19 - navodi se u saopštenju udruženja PROI.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.