BORBA S PANDEMIJOM

Šta i koliko je EU donirala BiH i gdje je pomoć završila

Budućnost regije leži u EU i samo zajedno EU i zapadni Balkan mogu se boriti protiv koronavirusa i pronaći put ekonomskog oporavka

N. Ajnadžić / Avaz.ba

Šef Delegacije EU u BiH, ambasador Johan Satler tokom uručivanja jedne od donacija

Foto: Arhiv


Evropska unija je od početka pandemije koronavirusa u svijetu samo Bosni i Hercegovini donirala medicinsku opremu i druge potrepštine u vrijednosti od sedam miliona eura. EU aktivno radi kako bi pomogla zemljama članicama, ali i državama zapadnog Balkana u ublažavanju posljedica koronavirusa, s naglaskom na medicinsku pomoć i ekonomski oporavak.

Zaštitna oprema

Delegacija EU u BiH lično raspoređuje i dostavlja doniranu medicinsku opremu ustanovama u BiH.

Tako je 7.500 testova na COVID-19 raspoređeno tako što je 3.000 dostavljeno Institutu za javno zdravstvo RS, 1.500 za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, 1.500 za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i 1.500 za Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Zaštitna lična oprema - 1.037.960 komada, uključujući zaštitne rukavice, kape, navlake za cipele, respiratorne maske N95-KN95, zaštitne vizire, zaštitna odijela, podijeljena je širom zemlje.

Cilj EU je, kako navode, i da pruža činjenične informacije o širenju virusa i njegovog učinka, a sve kroz demonstraciju solidarnosti.

- EU je potvrdila svoju posebnu odgovornost da pomogne partnerima zapadnog Balkana u vrijeme krize. Budućnost regije leži u EU i samo zajedno EU i zapadni Balkan mogu se boriti protiv koronavirusa i pronaći put ekonomskog oporavka – naveli su iz EU.

rendgen-aparata - po jedan za bolnice u Bosanskoj Gradišci, Trebinju, Zenici, Bihaću, Tuzli, Goraždu, Novoj Biloj, te Domu zdravlja Pale i SKB Mostar  


mašina za anesteziju s respiratorima - za bolnice Trebinje, Prijedor, Bihać, Tuzla, Zvornik, Zenica, Opću bolnicu u Sarajevu, SKB Mostar i KCUS


20 prenosivih ultrazvučnih aparata - širom BiH  


2.000 pulsnih oksimetara - distribuirani širom zemlje


aparat za ekstrakciju RNK i jedan PCR aparat za UKC Tuzla


64 respiratora - za bolnice i kliničke centre širom BiH

Provjera činjenica

Njihova pomoć pojačana je posebno tokom posljednjih sedmica.

- Proteklih sedmica EU je nastavila s isporukom medicinske opreme u BiH. Paralelno s tim, EU nastavlja podržavati i uključit će se u inicijative medijske pismenosti za mlade u zemlji u organizaciji lokalnih zajednica za provjeru činjenica, čiji je rad od najvećeg značaja u borbi protiv dezinformacija tokom izbijanja pandemije – kazali su iz EU.

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na