IZBORI 2020.

CIK: Prijavite podatke o umrlim osobama koje se nalaze na biračkom spisku

Za provedbu izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara ova aktivnost traje u periodu od 23. avgusta do 22. septembra

U toku aktivnost izlaganja izvoda iz Privremenog biračkog spiska. Arhiv

Avaz.ba

10.8.2020

Centralna izborna komisija BiH podsjeća javnost da je u toku aktivnost izlaganja izvoda iz Privremenog biračkog spiska koja je počela 18. jula 2020. godine i trajat će do 17. avgusta 2020. godine, a za provedbu izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara ova aktivnost traje u periodu od 23. avgusta do 22. septembra.

- Centralna izborna komisija BiH poziva sve osobe da izvrše uvid u izvod iz Privremenog biračkog spiska u svojoj općini/gradu, te ako raspolažu informacijom o eventualnom postojanju podataka o umrlim osobama u evidenciji Privremenog biračkog spiska, da centru za birački spisak u svojoj općini/gradu prijave navedenu informaciju.

Napominjemo da, ukoliko raspolažete podatkom o mjestu smrti osobe, isti dostavite ili pokušate pribaviti, jer je navedeni podatak od ključne važnosti za provođenje postupka provjere da li je osoba upisana u matičnu knjigu umrlih. 

Postupak provjere podataka za umrlu osobu podrazumijeva provjeru podataka upisanih u svim službenim evidencijama nadležnih organa, a nepodudaranje navedenih podataka je čest razlog iz kojeg umrla osoba nije uklonjena iz evidencije Centralnog biračkog spiska. 

Također, jedan od razloga je i ukoliko činjenica smrti za navedenu osobu nije upisana u matičnu knjigu umrlih. U navedenom slučaju potrebno je podnijeti zahtjev nadležnom općinskom organu za upis u matičnu knjigu umrlih. 

O načinu upisa činjenice smrti možete se informirati u nadležnom matičnom uredu u vašoj općini/gradu - saopćeno je iz CIK-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.