SAVJETI

Ovo su mjere kojih se trebaju pridržavati oni koji su preležali koronavirus

Epidemiolozi podsjećaju da i oni koji su se izliječili od Covida-19 u prvim sedmicama nakon oporavka trebalo bi da nose maske

Z. K. / Avaz.ba

Maske obavezno nositi

Foto: Arhiv


Zdravi se trude da se ne zaraze koronavirusom, a oni koji su oboljeli da što bezbolnije prođu kroz cijeli proces. Ipak, mnogo je nedoumica oko toga kako bi svi koji su preležali Covid-19 trebalo nakon toga da se ponašaju.

Nošenje maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom u određenim situacijama, poput čekanja u redovima ispred prodavnica, banaka, institucija, obavezno je za sve građane, bez obzira na to da li su preležali koronavirus ili ne. Epidemiolozi podsjećaju da i oni koji su se izliječili od Covida-19 u prvim sedmicama nakon oporavka trebalo bi da nose maske, kako već oslabljeni organizam ne bi izlagali drugim opasnostima.

Takođe, u crvenu zonu bolnica mogu samo ljekari i to sa propisanom opremom.  Bez obzira na to što su pojedini građani oporavili od koronavirusa, ulaz im nije dozvoljen. 

  •  U crvenu zonu bolnica mogu samo ljekari

    U crvenu zonu bolnica mogu samo ljekari

    Foto: Agencija


Donatori krvne plazme mogu biti svi koji su izliječeni od koronavirusa starosti između 18 i 60 godina i ako imaju više od 60 kilograma. Neophodno je da su dva puta testirane i imaju dva negativna nalaza. Nakon 21 dana od drugog negativnog testa mogu ući u proces doniranja. Sam proces traje od 40 do 60 minuta, a osobe koje su davaoci mogu opet da daju plazmu poslije 15 dana.

Prema računici, za godinu krvna plazma može da se donira 24 puta, ali stručnjaci ponavljaju da to, ipak, zavisi od količine antitijela u organizmu.

Kada se inficirate koronom prosječan period inkubacije je pet do šest dana, maksimalno 14. Ipak, pokazalo se da bolest može trajati i znatno duže, tj. da su pojedini pacijenti bili zarazni i do četiri sedmice. To zavisi, kažu stručnjaci, od količine virusa u tijelu ili mogu biti u pitanju ostaci virusa koji daju pozitivan test.

Pacijenti koji su ozdravili od Covida-19 ili su u procesu ozdravljenja treba da se čuvaju svih drugih virusa i bakterija. Posebno oni koji su bili na bolničkom liječenju, napominju epidemiolozi. Potrebno je i da nakon oporavka više odmaraju, imaju dovoljno sna, pravilno se hrane i pridržavaju se svih mjera zaštite - nošenja maski, higijene ruku, fizičke distance.

Više o temi Zdravlje

SAVJETI
Sjedenje okidač za proširene vene
ZDRAVO VOĆE
Trešnja liječi reumu i kostobolju
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na