PREDIZBORNE KOALICIJE

Zajednički nastup na izborima probosanskih stranaka u Mostaru nema pravu i realnu alternativu

Koncem sedmice prvi sastanak SDA, SBB, DF, BPS i SbiH, potvrdio Marić

Kljako i Marić. Avaz

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

11.8.2020

Prvog septembra u 16 sati ističe rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi nezavisnih kandidata Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH za učešće na lokalnim izborima u Mostaru. Za učešće na izborima u Mostaru, koji su, posljednji put, podsjetimo, održani 2008.godine prijavilo se 38 političkih stranaka i devet nezavisnih kandidata. 


Razgovori u punom jeku

Iako se čini da u najvećem gradu na Neretvi vlada svojevrsno zatišje kada je riječ o mogućim predizbornim savezima i koalicijama, ipak, kako saznajemo, razgovori o tome u punom su jeku.

Dok je koalicija, odnosno, zajednički nastup HDZ-a BiH i stranaka pod okriljem HNS-a neupitna, s druge strane, na mostarskoj političkoj sceni ovih dana se događa i probosansko i probošnjačko jedinstvo.


Salem Marić: Ko je spreman ići u koaliciju. Avaz

Iz mostarske SDA su do sada u nekoliko navrata pozivali na formiranje jedinstvene liste svih probosanskih stranaka i kako nam je otkrio Salem Marić, predsjednik Gradskog odbora ove stranke koncem ove sedmice uslijedit će prvi pregovarački sastanak s predsjednicima i predstavnicima gradskih odbora SBB-a, DF-a, S BiH-a i BPS-a.

- Iskreno se nadam i, zapravo, u tu koaliciju bi dobrodošle sve ostale probosanske stranke koje ćemo, naravno, ponovo, pozvati da nam se pridruže. Vidjet ćemo, na tom sastanku ko je spreman ići u tu koaliciju. Naša su nastojanja da imamo jednu koaliciju i jednu zajedničku listu, ako ne, onda, maksimalno dvije. Jer, sve više od toga ne bi bilo dobro - rekao nam je Marić.

Jedinstveni probosanski front je, naglasio je Marić, izuzetno važan zbog izbora gradonačelnika Mostara. 

Zajednički nastup

- Kada bismo imali jednu listu, a uzimajući u obzir dosadašnje rezultate, kao i procjene koje smo sačinili, mogli bismo u Gradskom vijeću Mostara imati 18 vijećnika i gradonačelnika iz reda probosanskih stranaka - poručio je Marić.

Da su i u SBB-u zagovornici zajedničkog nastupa svi probosanskih stranaka u Mostaru potvrdio nam je Anel Kljako, predsjednik KO SBB-a.  

Kljako: Radončić pozvao na okrupnjavanje probosanskog bloka. Avaz

- Predsjednik SBB-a, gospodin Fahrudin Radončić je prije par mjeseci pozvao na okrupnjavanje probosanskog bloka i zajednički nastup u Srebrenici i Mostaru, jer je to jedini ispravan pristup za ove dvije neuralgicne tačke. Svako razvodnjavanje u Mostaru rezultirat će gubljenjem pozicije gradonačelnika, na koju Bošnjaci sada s pravom računaju.SBB će se odazvati na poziv od strane SDA, jer je stavljanje državnih i opštih interesa ispred ličnih, dužnost svih nas koji obnašamo političke uloge u Gradu Mostaru. Zajedničkim i jedinstvenim nastupom sigurni smo da pobjeda na izborima neće izostati -potcrtao je Kljako.

Budućnost BiH

Iako SDP i Naša stranka, kako nam je kazao Marić, zvanično nisu odbili poziv za zajednički nastup, ipak, bliže su tome, iznio je, da prave neki drugi savez. 

- Vjerovatno je riječ o koaliciji te dvije stranke, kao i još neke koje s njima imaju koalicione odnose u Sarajevskom kantonu. Međutim, koalicija probosanskih stranaka u Mostaru je važna kako zbog samog grada, tako i BiH. Jer, upravo se na Mostaru može oslikavati budućnost BiH u potpunosti - podvukao je Marić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.