UPUTILI PISMO

Udruženje logoraša iz Žepča: Dr. Malićbegović je bila više u okrilju ondašnjih jahača apokalipse

Uz sve to, predlagač kadrovskog rješenja je trebao znati i za činjenicu da predložena kandidatkinja ima veze sa Žepčem, sa općinom koja je među prvima donijela dekret kojim se predlagač u svojstvu šefa država proglašava nepoželjnom osobom

Draženka Malićbegović. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

11.8.2020

Udruženje logoraša iz Žepča uputilo je dramatično pismo Skupštini Kantona Sarajevo u kojem se osvruću na ratnu ulogu Draženke Malićbegović, koja je od strane Demokratske fronte predložena za mjesto ministrice zdravstva Kantona Sarajevo. 

U pismu, bivšli logoraši ističu kako ona tokom rata nije položila ispit iz profesionalizma, jer se prilagođavala situaciji i, umjesto da liječi i  pomaže ranjenima, bila je više u okrilju ondašnjih jahača apokalipse.

Nedavno smo putem medija obaviješteni da će dr. Draženka Malićbegović iz Sarajeva biti predložena kao kandidatkinja za ministricu u Ministarstvu zdravstva u Vladi sarajevskog kantona, a da će kadrovski prijedlog učiniti subjekt Demokratska fronta. Bila bi to i za nas, žepačke građane, dobra i lijepa vijest, jer je riječ o kandidatkinji koja potiče sa ovog prostora, sa prostora u kojem je živjela, u kojem je sticala znanja i zvanja, uključujući i zvanje i znanje koje je i preporučuje za navedenu poziciju - navedeno je u pismu.

Ipak, dalje navode kako nemaju razloga da se raduju njenom potencijalnom imenovanju.

Iskustva agresije i osvajačkog pohoda na žepački prostor ostavilo je svoje posljedice na većinu bošnjačkog stanovništva, a posebno na sve one koji su, kao ratni zarobljenici i civili u logoru bili na ovaj ili onaj način svjedokom, a naročito se to odnosi na one, koji su kao teži ranjenici, zbog nečinjenja ili neodgovornog odnosa, bili uskraćeni za zdravstveni brigu i adekvatno liječenje. Predložena kandidatkinja je u tom turbulentnom vremenu, u vremenu u kojem su životu mnogih teže ranjenih bili očajni, u kojem su njihovi životu zavisili od zdravstvene brige i odnosa onih koji su bili zaduženi za tu brigu, vršila odgovornu dužnost, dužnost glavnog liječnika za ratne zarobljenike i civile zatočene u logoru.

Pismo Udruženja logoraša iz Žepča. Avaz

Na toj dužnosti predložena kandidatkinja nije položila ispit iz profesionalizma, bila je izvan uzusa profesionalnog odnosa i liječničke etike jer se prilagođavala datoj situaciji u kojoj je, umjesto da liječi i pomaže ranjenim, bila više u okrilju ondašnjih jahača apokalipse. Na toj dužnosti nije činila što je kao liječnik morala činiti, zanemarila je općeljudski imperativ dobrote ne praveći distinkciju između dobra i zla. Kao nekome kome zlo nije imanentno, propustila je da u tom vremenu zla ponudi ranjenim i bolesnim dobrotu kao primarnu ljudsku potrebu, a vođena trenutnim kalkulacijama, nije pokazala ni hrabrost za bijeg od tog zla. Zarobljenje i u logoru zatočene u to vrijeme nije “ubijao” samo nabrijani ološ i bagra, već ih je “ubijao” i neprofesionalni odnos koje je obavezivala zakletva i miralni uzusi i načela - stoji u pismu bivših logoraša.

Dalje se navodi kako, zbog neodgovornog i neprofesionalnog odnosa, predložena kandidatkinja je izgubila povjerenje.

- Ne samo onih koji su trpjeli i trpe posljedice te neodgovornost već i onih koji znaju značenje riječi povjerenja. Uz sve to, predlagač kadrovskog rješenja je trebao znati i za činjenicu da predložena kandidatkinja ima veze sa Žepčem, sa općinom koja je među prvima donijela dekret kojim se predlagač u svojstvu šefa država proglašava nepoželjnom osobom - naveli su iz Udruženja logoraša, poručujuči da su tu i za dodatna objašnjenje i primjere.


Ovo pismo na svom Facebook profilu komentirao je predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

Dobio sam pismo od Udruzenja logorasa iz Zepca. Željko Komšić i Demokratska fronta Bosna i Hercegovina predlozili su...

Posted by Elmedin Dino Konakovic on Tuesday, August 11, 2020

- Opravdanja za ovakve postupke nema. Tužno je i sramotno to što rade. Iznenađen? Ja nisam. Shvatio sam ko su ovi ljudi, za mene lično to nije iznenađenje. Očekujete reakciju SDA? Ni ja isto. Zaustavićemo i ovaj cirkus kao i ostale cirkuse. Da imate gram obraza napisao bih sram vas bilo. Sve to u periodu kad nam životi zavise od zdravstvenog sistema koji je na koljenima - napisao je, između ostalog, Konaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.