STAVOVI

Zijad Krnjić, direktor PIO: Penzioni fond je stabilan, penzije više od 5. septembra

Radi se o povećanju za 2,8 posto, a za one povoljnije penzije povećanje 0,6 posto

Piše: E. Trako

11.8.2020

Krnjić: Stabilno finansiranje. Arhiv

Penzionerima u Federaciji, uz avgustovsku penziju, bit će isplaćena razlika za sedam mjeseci u skladu s povećanjem od 2,8 posto, dok je u Zakonu o prijevremenom penzionisanju ta stopa od 0,6 posto.  

Avgustovska penzija bit će isplaćena 5. septembra. Potvrdio je ovo za „Dnevni avaz“ Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO/MIO.  

Veliki uspjeh

- Usklađivanje se vršilo nakon 31. jula, dakle za osmi mjesec, ali za isplate u septembru. Prema Zakonu o PIO, radi se o povećanju od 2,8 posto, a za one povoljnije to povećanje će iznositi 0,6 posto - kaže Krnjić.  

Dodaje da za sada nema problema s finansiranjem.

- Bez obzira na pandemiju, penzije će biti uredno isplaćene. I nakon septembra, dakle do kraja godine, s ovim povećanjem. U normalnom društvu to bi se podrazumijevalo, ali kod nas se to tretira kao neki veliki uspjeh i pozitivna vijest - ističe Krnjić.  


Isplata penzija za sada nije ugrožena. Arhiv Avaza

Što se tiče projekcija za budućnost, vrlo je oprezan.

- Vidljivo je da je pandemija koronavirusa nokautirala cijeli svijet, odnosno ekonomiju. Vrlo je rizično davati bilo kakve projekcije, pogotovo pozitivne. Mislim da sve čeka, ne samo BiH nego i Evropu, SAD i Kinu, veoma težak period. Vidjet ćemo kako ćemo se izvući iz toga. Što se tiče penzionog sistema, on za sada nije ugrožen niti je u krizi, ali vremenom ćemo svi imati teškoća - govori Krnjić.  

Takav je plan

Ističe da je bitno na vrijeme reagirati.  

- Namjera je da, u skladu sa Zakonom o PIO, usklađujemo i na vrijeme isplaćujemo penzije. Plan nam je takav i nastojat ćemo to realizirati - kaže na kraju Krnjić.  

Uspješnost generacije

- Jedno društvo bi trebalo da mjeri svoju uspješnost u smislu kako realizirati ovu vrstu obaveza. To je generacija koja ne može više raditi. I uspješnost sadašnje generacije se može vrlo precizno mjeriti po tome kako i koliko uspijeva realizirati svoje obaveze prema generaciji penzionera, odnosno generaciji koja je zaradila ovo danas što imamo - poručio je Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO/MIO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.