BIVŠI GRADONAČELNIK

Oručević: Ostajem pri stavu da svojim djelovanjem u Mostaru Nikšić ide naruku Čovićevom HDZ-u!

Da vas podsjetim, 1992. godine SDP je u Mostaru ostavio građane na cjedilu, a predsjednik GO SDP-a Nijaz Mehmedbašić nas je tada obavijestio da će SDP "zalediti" svoj rad, naveo je Oručević u saopćenju

Bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević. Arhiv

Avaz.ba

11.8.2020

Bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević odgovorio je čelniku SDP-a Nerminu Nikšiću na današnje saopćenje Bh. bloka.

Odgovor Safeta Oručevića prenosimo u cijelosti.

- Dragi drugovi, razumijem da ste ljuti i da vas boli javno izgovorena riječ, pogotovo “teška“ kakvu sam izgovorio i kakvu izgovaram samo u teškim vremenima, pa ponekad i zažalim. Međutim, sve što sam rekao su činjenice. Svojim djelovanjem u Mostaru idete naruku HDZ-u.

Kažete da se ne nudi ništa mostarsko, nije tačno. Nudi se mostarska lista kojom probosanske snage mogu dobiti mjesto gradonačelnika Mostara. Vaš stav ipak me ne iznenađuje i, ako sam se u nečemu prekombinovao, to je onda činjenica da sam na trenutak pomislio da se odnos SDP-a prema Mostaru promijenio. 

Da vas podsjetim, 1992. godine SDP je u Mostaru ostavio građane na cjedilu, a predsjednik GO SDP Nijaz Mehmedbašić nas je tada obavijestio da će SDP "zalediti" svoj rad.

Na prvim poslijeratnim izborima 1996. godine, kada smo se grčevito borili za svaki glas da spriječimo dominaciju HDZ-a i kapitalizaciju projekta etničkog čišćenja grada Mostara, SDP nije htio s nama na zajedničku listu. Imao je svoju listu i izgubio je isto kao što je izgubio i HDZ, zahvaljujući našem jedinstvu i podršci dijaspore. Ono u čemu ste se vi prekombinovali jeste činjenica da sam tri puta u Mostaru pobijedio HDZ na izborima. To je moj rezultat, a na vama ostaje da analizirate vaš rezultat u Mostaru. 

Također, vjerujem da se sjećate da je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić bio premijer Federacije BiH zahvaljujući koaliciji sa SDA. Toliko o principima, a građani Mostara dobro znaju kome mogu vjerovati.

Bio sam i ostat ću megafon Mostara. Lično ne učestvujem u izborima, želja mi je da probosanske snage dođu do 18 ruku u Vijeću i da izaberu gradonačelnika ili gradonačelnicu iz svojih redova - saopćio je Oručević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.