PODACI ZAVODA

Većina novozaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo pripada porodičnim klasterima

Osobe se zaraze u okruženju bližnjih

Novozaraženi u KS pripaaju porodičnim klasterima. iStock

Avaz.ba / Fena

11.8.2020

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo oko dvije trećine svih novozaraženih osoba u Kantonu Sarajevo pripada takozvanim porodičnim klasterima, što znači da se te osobe zaraze u porodičnom okruženju.

Iz Zavoda su podsjetili na mjere kojih se potrebno pridržavati u cilju sprečavanja zaraze unutar domaćinstva te se navodi da je osoba koja ima simptome dužna telefonski se javiti nadležnom ljekaru u zdravstvenu ustanovu u kojoj posjeduje zdravstveni karton. 

Ukoliko se zdravstveno potvrdi da je osoba u domaćinstvu zaražena koronavirusom, a po mišljenju ljekara ona ne zahtijeva bolničko liječenje, odnosno ako ima blažu simptomatologiju bolesti ona se može sigurno liječiti kod kuće uz kontinuirani, svakodnevni liječnički nadzor.

Kada je riječ o općim mjerama sprečavanja i suzbijanja infekcije u kućnim uvjetima, potrebno je ograničiti broj osoba koje se brinu o sumnjivom ili "potvrđenom pacijentu Covid-19".

Osobe u domaćinstvu koje pripadaju rizičnim grupama (starije osobe, osobe narušenog imunološkog sistema i sa postojećim hroničnim oboljenjima) trebaju izbjegavati kontakt s pacijentom i s predmetima s kojima je pacijent došao u kontakt.

Kada je riječ o mjerama prevencije i suzbijanja infekcije koje primjenjuje pacijent kako bi se spriječilo širenje infekcije u kućnim uvjetima potrebno je izbjegavati fizički kontakt sa članovima obitelji. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.