AVAZ SAZNAJE

Otvorena istraga u Njemačkoj o skandalu s prisluškivanjem: Napad na "zviždača" koji je otkrio aferu u VW

Tužilaštvo istražuje namjernu paljevinu kuće uposlenika njemačke kompanije

Sjedište VW. Ilustracija

Piše: T. L. / Avaz.ba

11.8.2020

Njemačko tužilaštvo otvorilo je kriminalističku istragu u aferi prisluškivanja koja je razotkrila pokušaj "Volkswagena" da uruši tržišnu poziciju bh. kompanije "Prevent", s kojom je godinama sarađivao, saznaje Avaz.  

Naime, nakon što je njemački proizvođač, koji je, prema navodima medija, osramoćen u ovoj aferi, optužio jednog od menadžera da je snimao razgovore tajne grupe za obračun s "Preventom" i otpustio ga, tužilaštvo je otkrilo nove detalje.  

Posebno nakon što je utvrđeno da je u maju ove godine zapaljena kuća „zviždača“, koji je optužen da je snimio i razotkrio jedan od najvećih skandala u automobilskoj industriji. "Business Insider", njemački medij koji je prvi objavio nalaze prisluškivanih razgovora, tvrdi da tužilaštvo u Braunšvajgu ispituje da li je paljevina kuće u kojoj živi ''zviždač'' povezana sa skandalom.  

- Istraga će to utvrditi - rečeno je iz tužilaštva za ovaj list, koji cijeni da skandal dobiva novi kriminalistički zaplet.

Tokom istrage o požaru kuće u kojoj je živio ''zviždač'' već je utvrđeno da se radilo o namjernoj paljevini, ali tužilaštvo sada istražuje je li napad povezan s činjenicom da je ista osoba dugo vremena snimala tajne razgovore uprave i uposlenika koji su vođeni s ciljem prekida saradnje i rušenja tržišne pozicije jednog od najvažnijih VW dobavljača.

Skandal će, kako sada stvari stoje, imati ozbiljan pravni ishod, ali do tada gotovo svakodnevno isplivavaju sve skandalozniji detalji afere koja je uzdrmala vrh jedne od najvećih kompanija na svijetu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.