AKTUELNO

Reakcije na izjave reisa Kavazovića: Bilo kakav proces apsolutno mora uključivati Bosnu i Bošnjake

Ovakve inicijative neće imati rezultata dok ne dođe do katarze i dok se zločinci ne postave na svoje mjesto, kaže Mulabegović

E. Halimić / Avaz.ba

Husein ef. Kavazović osvrnuo se na inicijativu za srpsko-hrvatsko pomirenje

Foto: Arhiv


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović osvrnuo se na inicijativu za srpsko-hrvatsko pomirenje, naglašavajući da bilo kakav dogovor koji je na štetu BiH ne može proći.

Bivši dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Šaćir Filandra za „Avaz“ je kazao da aktualne inicijative nemaju dalekosežne uvjete da mogu prerasti u proces koji bi obuhvatio region.  

  • Filandra: U namjere u Hrvatskoj ne sumnjati

    Filandra: U namjere u Hrvatskoj ne sumnjati

    Foto: Arhiv


- U namjere u Hrvatskoj nije sumnjati, ali situacija u Beogradu nije takva da se ozbiljan proces može provesti. Bilo kakav ozbiljan proces apsolutno mora da uključuje Bosnu i Bošnjake kao ravnopravnog partnera, što u ovom slučaju izostaje - naglasio je Filandra.

Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, prof. dr. Nedžad Mulabegović za „Avaz“ je kazao da je u proteklih 25 godina bilo dosta sličnih inicijativa.  

- Nažalost, do danas nismo vidjeli rezultate ovakvih inicijativa. Kad je u pitanju Srbija, mora se naglasiti da u njihovoj politici nije bilo značajnijih promjena u vanjskoj politici. U Hrvatskoj su, također, sasvim jasne, isto tako u pogledu bošnjačko-hrvatskih odnosa, također, nije bilo značajnih promjena - istakao je Mulabegović.

  • Mulabegović: Nismo vidjeli rezultate ovakvih inicijativa

    Mulabegović: Nismo vidjeli rezultate ovakvih inicijativa

    Foto: Arhiv


Dodao je da ovakve inicijative neće imati rezultata dok ne dođe do katarze i dok se zločinci ne postave na svoje mjesto.  

- Apsolutno sam saglasan s reisom Kavazovićem, takvu potvrdu smo imali početkom 90-tih godina. Sve ono što se događalo u ratu u BiH nastalo je na tragu inicijalnog dogovora na relaciji Milošević - Tuđman. A pokazalo se da se ovdje stvari ne mogu rješavati po principu dvojice koji dobivaju i trećeg koji gubi. Stoga se ni pomirenje ne može desiti bez BiH - naglasio je Mulabegović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na