AKCIJA DAR 1

OSA odigrala ključnu ulogu u otkrivanju korumpiranih policajaca

Privedeni službenici MUP-a terete se za krivična djela u vezi s korupcijom

Uhapšeno 17 pripadnika MUP-a KS. E. Trako

Avaz.ba

12.8.2020

U istrazi na suzbijanju korupcije u redovima sarajevske policije kodnog naziva „Dar 1“, a u kojoj je uhapšeno 17 pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo prema informacijama do kojih je došao „Avaz“ ključnu ulogu odigrali su inspektori Obavještajno-sigurnosne agencije BiH koji su naporno i jako dugo radili na prikupljanju značajnih podataka koji su doveli do krucijalnih dokaza u ovoj sitrazi.  

Kako saznajemo radi se o posebnim istražnim radnjama koje su agenti OSA-e provodili više mjeseci. Radi se ogromnom inkrimirajućem materijalu koje su pripadnici OSA-e prikupili te proslijedili tužiocu koji vodi istragu o ovom slučaju. U istragu je od početka bio uključern i Nusret Selimović, komesar sarajevske policije zahvaljujući kome su također prikupljeni određeni podaci koji su doveli do otkrivanja teških koruptivnih krivičnih djela u redovima Uprave sarajevske policije na čijem je čelu.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage privedeni službenici MUP-a terete se za krivična djela u vezi s korupcijom, odnosno primanjem raznih oblika koristi i dara za činjenje protuusluga i sticanje protupravne imovinske koristi te zloupotrebu položaja.

Radi se o uzimanju mita radi uklanjanja tragova počinjenja saobraćajnih prekršaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.