RAZGOVOR

Ministrica Agić: Vlada Kantona Sarajevo je fokusirana na borbu protiv pandemije, ali nisu zanemarene redovne aktivnosti

Sa ukidanjem vandrednog stanja situacija se počela poboljšavati, oko 2.500 osoba poslodavci su vratili na posao, rekla Agić

Agić: Ostavku na mjesto ministrice podnijela isključivo iz zdravstvenih razloga. Arhiv

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

12.8.2020

Povodom sve češčih medijskih natpisa da Vlada Kantona Sarajevo radi bez dva ministra kontaktiraki smo Jasnu Agić, ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Rekla nam je da je ostavku na mjesto ministrice podnijela isključivo iz zdravstvenih razloga. 

- Dok premijer zvanično ne prihvati moju ostavku kao i dok je Skupština Kantona ne potvrdi namjeravam časno i pošteno obavljati funkciju ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice. Nadam se da će mi to moje zdravstveno stanje i dozvoliti. Od imenovanja 3. marta ove godine niti dana nisam bila odsutna iz ministarstva - rekla je Agić. 

Mi nismo "Facebook vlada"

Ističe da nisu tačni navodi pojedinaca da je malo toga urađeno u ovom ministarstvu od kako je na njegovom čelu.

 - Mi nismo "Facebook vlada", ali radimo naš posao. Za ovih pet mjeseci u ministarstvu na čijem sam čelu urađeno je jako mnogo posla. Skoro u isto vrijeme kada je ova vlada imenovana proglašena je i pandemija virusa Covid-19 što je u velikoj mjeri i odredilo to da gotovo svi poslovi Vlade Kantona Sarajevo budu usmjereni u pravcu prevencije i saniranja posljedica ovoga stanja, ali nisu zanemarene redovne poslovne aktivnosti - rekla je Agić. 

Agić: Za najugorženije sugrađene socijalna davanja uvećana za šest posto. Arhiv

Za najugorženije sugrađene, koji su se našli u još težoj situaciji zbog pandemije, Vlada Kantona Sarajevo je za sva socijalna davanja uvećala za oko 6 posto, a isplaćeno je po 50 KM osobama koje ostvaruju stalnu novčanu pomoć u Kantonu Sarajevo .

- Donijeli smo i Program interventne podrške socijalno najugroženijim licima i porodicama u Kantonu Sarajevo za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa kojim je dodijeljena interventna novčana pomoć u pojedinačnim iznosima od po 200 KM za 1.000 osoba/porodica u stanju socijalne potrebe, organizovana je podjela paketa sa hranom i higijenskim potrepštinama najugroženijim porodicama... - kaže Agić.

Također, odobrena je i jednokratna novčana pomoć s ciljem održivog povratka raseljenih lica i izbjeglica u iznosu od 10.000 KM za finansiranje Projekta nabavke informatičke opreme za učenike u stanju socijalne potrebe upisane u JU OŠ "Malta" u Konjević polju radi nesmetanog odvijanja on-line nastave.

Ministarstvo je dodijelilo i sredstva za sanaciju i asfaltiranje puta Bjelave Brezje u općini Rogatica kao i za sanaciju puta prema selu Gojtanovići, općina Foča.  

- Nažalost pandemija koronavirusom je uzrokovala pad ekonomije i u Kantonu Sarajavo kao i u cijelom svijetu. Posljedica toga su otpuštanja radnika i povećanje broja nazaposlenih na evidenciji Službe za zapošljavanje. Za dva mjeseca u kojima je trajalo proglašenje vandrednog stanja broj nezaposlenih je porastao za 6.201 osobu. Sa ukidanjem vandrednog stanja situacija se počela poboljšavati, oko 2.500 osoba poslodavci su vratili na posao - kaže Agić.

Od ukupnog broja osoba koje su ostale bez posla oko 80 posto je iz uslužne djelatnosti, a njih oko 70 posto imalo je ugovor na određeno vijeme.

Programi mjera za zapošljavanje

Na pitanje da li će ove godine Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo raspisivati programe mjera za zapošljavanje, ministrica Agić kaže:  

- Uskoro će biti raspisan program za zapošljavanje medicinskog kadra u medicinskim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite kako bi im pomogli u borbi sa Covid 19. Ostali programi mjera zapošljavanja bit će raspisani nakon rebalansa budžeta JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Svojim najvećim uspjehom u dosadašnjem mandatu smatra to što je Ministarstvo skupa sa Vladom Kantona Sarajevo, uposlenim u ustanovama socijalne zaštite, Zavodom za javno zdravstvo i angažovanim epidemiologom uspjelo poduzetim mjerama sprječiti širenje virusa Covid 19 u tim ustanovima.

- Svi smo svjedoci strašnih dešavanja koji su se desili u tim ustanova naročito u gerentološkim centrima kako u zemljama u okruženju tako i cijelom svjetu - zaključuje Agić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.