ISTRAŽUJEMO

Šta je pozadina Pompeove diplomatske ofanzive: Zašto BiH ne smije 5G mrežu prepustiti Kini

Mrežu visoke tehnologije ne bi trebao raditi dobavljač pod kontrolom strane vlade

Pompeo: Traži se „čista'' 5G mreža. Arhiv

Piše: T. Lazović / Avaz.ba

12.8.2020

Bosna i Hercegovina je već duže vrijeme pred velikim političko-tehnološkim izazovom, a u vezi s uvođenjem brze 5G internet-mreže, pri čemu domaće vlasti i državne kompanije taj proces moraju tretirati ne samo s ekonomskog nego i sigurnosnog i razvojnog aspekta.  

Naime, kako saznaje „Dnevni avaz“, Vašington već duže vrijeme upozorava, posebno evropske države, uključujući i BiH, da pri uvođenju nove 5G mreže „dobavljači ne smiju biti objekt kontrole stranih vlada bez nezavisnog sudskog nadzora“, što direktno isključuje kineske kompanije koje se odavno nameću na tržištu. 

Potpis u Ljubljani

Upravo zbog toga američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) stiže u naše šire susjedstvo, u Sloveniju, gdje će potpisati zajedničku deklaraciju o 5G tehnologiji sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom.

Tokom prošle godine evropske zemlje, uključujući Poljsku, Estoniju i Češku Republiku, potpisale su sporazume sa SAD obavezujući se da 5G neće uvoditi kineske firme. Slovenija će se priključiti zemljama u takozvanoj 5G čistoj mreži kako bi koristila samo pouzdane dobavljače za osiguravanje ključnih telekomunikacija, "cloud" skladišta podataka i mobilnih aplikacija. SAD smatraju da kineska "infiltracija u visokotehnološku mrežu" u regionu predstavlja opasan rizik.

Tim prije jer su bh. državne telekomunikacione kompanije već ušle u veliki posao s kineskom kompanijom ''Huawei'', i to prilikom uvođenja 4G mreže.

Kako saznajemo, SAD su i ranije upozoravale na rizik uvođenja kompanija koje su pod direktnom upravom stranih vlada, što može direktno narušiti sigurnost komunikacija. 

Nakon što je sklopljen ugovor „BH Telecoma“ s Kinezima, američka diplomatska predstavništva, prema nezvaničnim informacijama, konstantno traže striktno poštivanje najviših zaštitnih standarda i kada je riječ o njihovim komunikacijama.

Veće tenzije

Situacija je sada i ozbiljnija jer se još od sredine prošle godine najavljuje uvođenje 5G mreže, a kineska kompanija ''Huawei'' se, uz „Ericsson Nikola Teslu“, već pojavljivala na prezentacijama s „BH Telecomom“.

Tenzije između Vašingtona i Pekinga su sve snažnije, a postoji opasnost da BiH napravi još jedan korak u pogrešnom pravcu te se izloži sigurnosnom riziku bez presedana. Uvođenje partnera pod kontrolom strane vlade u visokotehnološki sektor može značiti, kako su naveli dobro upućeni izvori, prepuštanje i cjelokupnog razvoja IT sektora vanjskoj kontroli.

Već ranijim izborom „Huaweija“ za dobavljača 4G mreže „BH Telecom“ se našao na meti dobronamjernih kritika od diplomatskih prijatelja Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da nije riječ samo o ekonomskom već i sigurnosnom pitanju. 

Tim prije što je i sam izbor kineske kompanije na tenderu pratio niz pravnih prigovora od učesnika u tržišnom takmičenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.